06 jan 2021 11:09

Rechtszaak Bart De Pauw binnenkort van start: 9 slachtoffers geven korte reactie

Brussel, 6 januari 2021 – Volgende week donderdag vindt de eerste zitting plaats van de rechtszaak tegen Bart De Pauw. In die zaak hebben 9 slachtoffers zich burgerlijke partij gesteld, wiens namen in deze zitting openbaar zouden gemaakt worden. Na een perslek deze ochtend in de krant werd beslist om de identiteit van de slachtoffers nu, eerder dan voorzien, vrij te geven.

Bekend televisiemaker Bart De Pauw staat terecht in de correctionele rechtbank voor stalking en elektronische overlast.  Meer dan drie jaar nadat het parket van Mechelen zelf besliste een gerechtelijk onderzoek op te starten.  Dit gebeurde naar aanleiding van een spraakmakende video die De Pauw zelf lanceerde, na verschillende meldingen van grensoverschrijdend gedrag bij VRT. Negen vrouwen stelden zich uiteindelijk burgerlijke partij in de zaak, samen met het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Het gaat om bekende en onbekende vrouwen die allen voor of achter de schermen in de televisiewereld werk(t)en. De meesten onder hen waren erg jong, toen de feiten zich voordeden en velen onder hen bevonden zich in een afhankelijkheidsrelatie ten opzichte van Bart De Pauw.

Maaike Cafmeyer (1973) was vanaf 2004 de tegenspeelster van Bart De Pauw in twee seizoenen van ‘Het Geslacht De Pauw’.

Cathérine Ongenae (1971) werkte in 2004 als kleedster en actrice in ‘Het Geslacht De Pauw’.

Liesa Naert (1982) werkte vanaf 2006 als actrice met De Pauw samen aan ‘Willy’s en Marjetten’ en ‘Quiz me Quick’.

Dymphne Poppe (1988) werkte van 2012 tot 2015 als programmamaker voor Koeken Troef.

Ellen Lloyd (1986) werkte in 2014 als kleedster voor het tv-programma ‘Twee tot de zesde macht’.

Lize Feryn (1993) werkte niet samen met De Pauw, maar kreeg uit het niets seksueel getinte berichten van hem vanaf 2014.

Ella-June Henrard (1993) werkte in 2016 als actrice met De Pauw samen aan ‘It’s Showtime’.

Jenka Van de Voorde (1993) liep in 2016 stage bij Koeken Troef en werkte er tot eind 2017 als programmamaker.

Helena De Craemer (1993) liep in 2017 stage bij Koeken Troef.

Deze groep vrouwen geeft graag een korte reactie:

“We zijn opgelucht dat de rechtszaak eindelijk van start gaat. En toch betreuren we dat dit alles via de gerechtelijke weg moet lopen. Het enige dat wij willen is dat het aanhoudende grensoverschrijdende gedrag stopt. Dat Bart De Pauw erkent dat hij ernstig in de fout ging, dat hij zich excuseert en zich in de toekomst niet meer aan dergelijk gedrag schuldig maakt. We hopen dat deze zaak op een eerlijke en respectvolle manier tot een goed einde wordt gebracht. Hopelijk kan het andere slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag sterken om aan de alarmbel te durven trekken. Wij zullen ons verder onthouden van enige commentaar in de media. We willen dan ook vriendelijk vragen om onze privacy en die van onze naasten te respecteren.”

Liesbet Stevens, adjunct-directrice Instituut: “Het Instituut stelde zich burgerlijke partij omdat grensoverschrijdend gedrag op het werk een ernstige problematiek is in onze samenleving. Het is een problematiek waar mensen die ermee geconfronteerd worden meestal niet over durven spreken, omdat er schaamte mee gemoeid is maar vooral ook omdat het vaak gaat om een machtsverhouding. Ook wordt er nog te snel gedacht dat psychische intimidatie en grensoverschrijdend gedrag niet zo schadelijk is. Nochtans is bijvoorbeeld stalking strafbaar en kan dit langdurige, ernstige gevolgen hebben voor slachtoffers. Uit onderzoek van het Europese mensenrechteninstituut (FRA) blijkt dat 1 op 4 vrouwen na een jaar nog last heeft van slaapproblemen, angsten of een onveiligheidsgevoel.”


Perscontact
Sofie Peeters

0485/182131
sofie.peeters@igvm.belgie.be

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen werd opgericht in december 2002 en is de onafhankelijke federale overheidsinstelling die instaat voor het waarborgen en bevorderen van de gelijkheid van vrouwen en mannen en de bestrijding van elke vorm van discriminatie en ongelijkheid op grond van geslacht. Het Instituut doet dit door het ontwikkelen en in praktijk brengen van een aangepast wettelijk kader en geschikte structuren, strategieën, instrumenten en acties. Het Instituut streeft naar het verankeren van de gelijkheid van vrouwen en mannen als een vanzelfsprekendheid in de samenleving en dit zowel in de mentaliteit als in het handelen.Slachtoffers en getuigen van discriminatie op grond van geslacht kunnen zich gratis en in alle vertrouwelijkheid laten informeren over hun rechten of een klacht indienen bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen via het gratis telefoonnummer 0800/12 800 of via zijn website http://igvm-iefh.belgium.be.