28 jan 2005 01:00

Staatssecretaris Donfut naar Thailand op 28 en 29 januari 2005

Didier Donfut zal in Thailand de mogelijkheden voor de installatie van een waarschuwingssysteem voor tsoenamis in de Indische Oceaan en in Zuid-Oost-Azië schetsen.

Didier Donfut zal in Thailand de mogelijkheden voor de installatie van een waarschuwingssysteem voor tsoenamis in de Indische Oceaan en in Zuid-Oost-Azië schetsen.

Brussel, 27.1.2005 Didier Donfut zal in Thailand de mogelijkheden voor de installatie van een waarschuwingssysteem voor tsoenamis in de Indische Oceaan en in Zuid-Oost-Azië schetsen. De Staatssecretaris voor Europese Zaken, Didier Donfut, zal naar Phuket (Thailand) reizen als Belgische vertegenwoordiger op de internationale ministeriële vergadering, die op 28 en 29 januari op het initiatief van de Thaise Premier Thaksin Shinawatra gehouden wordt. Tijdens deze bijeenkomst zullen de voorwaarden worden besproken voor de installatie van een regionaal waarschuwingssysteem voor tsoenamis in de Indische Oceaan en Zuid-Oost-Azië. De vertegenwoordigers van de door de ramp geteisterde landen (zowel Aziatische als Afrikaanse) en van de donorlanden (waaronder de Europese Unie en België) zullen de technische en financiële aspecten bespreken voor de installatie van een dergelijk waarschuwingssysteem. Zij doen dit in aansluiting op de Wereldconferentie over de preventie van natuurrampen die van 18 tot 21 januari in Kobe, in Japan, gehouden werd en in nauwe samenwerking met de in de regio actieve VN-agentschappen (Unicef, UNHCR, UNDP, enz.) en met speciaal voor de preventie van tsoenamis opgerichte organisaties (Asian Disaster Preparedness Center, International Tsunami Information Center). Contactpersoonpersoon: Yannick Minsier (0476/660.365)