08 jun 2021 14:01

Teruggave stoffelijk overschot Patrice Lumumba en officiële plechtigheid – maandag 21 juni 2021

Op maandagmorgen 21 juni wordt een Congolese delegatie in Brussel verwacht in het kader van de teruggave van het stoffelijk overschot van voormalig eerste minister Patrice Emery Lumumba. De teruggave van het stoffelijk overschot van Patrice Lumumba zal, volgens de wensen van de familie, in de eerste plaats worden georganiseerd in een beperkt en familiaal kader. De Congolese delegatie zal bestaan uit de kinderen en familieleden van Patrice Lumumba, samen met een officiële delegatie. De aanwezigheid van president Felix Tshisekedi is aangekondigd.

De teruggave in familiale kring zal worden gevolgd door een officiële plechtigheid in aanwezigheid van de Belgische en Congolese autoriteiten, gelet op de emblematische betekenis van het moment voor de Democratische Republiek Congo, maar ook voor België en daarbuiten. Eerste Minister Alexander De Croo zal namens de Belgische Staat aanwezig zijn en het woord nemen.

Dit moment wordt beschouwd als een belangrijke en positief keerpunt in de geschiedenis van de diplomatieke betrekkingen tussen België en de DRC: het stoffelijk overschot van Patrice Lumumba verwijst naar het gemeenschappelijke verleden van onze twee landen, met inbegrip van de moeilijke periodes.

De Congolese autoriteiten hebben de wens geuit om een laatste eerbetoon van de Congolese diaspora aan Patrice Lumumba te organiseren voordat het stoffelijk overschot het Belgische grondgebied verlaat. Ze zullen dit bezinningsmoment organiseren na de officiële plechtigheid en volgens de COVID-19-regels die in België van kracht zijn.