Transitiebarometer : Hoe ver staat België in zijn transitie naar een klimaatneutrale samenleving in 2050 ? – Eerste rapport
De dienst Klimaatverandering van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu publiceert vandaag het eerste rapport over de stand van zaken van België in de transitie naar een klimaatneutrale samenleving tegen 2050.
Het rapport geeft op basis van recente gegevens een overzicht van de situatie in de sectoren met de grootste uitstoot: energie, gebouwen, industrie, transport en landbouw. Daarbij kijkt het verder dan alleen naar de uitstoot van broeikasgassen en het energieverbruik dankzij een reeks concrete indicatoren die de onderliggende mechanismen van de huidige transitie belichten: de verkoop van elektrische auto's, de verkoop van warmtepompen en ketels op fossiele brandstoffen, de geïnstalleerde capaciteit voor hernieuwbare energie, enz. Voor het eerst beschikt België zo over een overzichtelijke balans die verheldert waarom het huidige tempo van uitstootbeperking niet voldoende is om tegen 2050 klimaatneutraal te worden.
De conclusie is duidelijk, in geen enkele sector liggen de inspanningen in lijn met wat nodig is volgens de scenario's voor klimaatneutraliteit:
- Drie sectoren evolueren te traag: industrie, energieomzetting (elektriciteit & raffinage) en gebouwen;
- Twee sectoren gaan de verkeerde kant op: landgebruik en internationaal transport;
- Twee sectoren vertonen een onduidelijke trend: binnenlands vervoer en landbouw.
Voor enkele indicatoren is de evolutie positief: de ontwikkeling van windenergie, de evolutie van de transportbehoefte (zowel passagiers- als vrachtvervoer) en het energieverbruik in de industrie.
Minder energieverbruik, de inwisseling van fossiele brandstoffen voor klimaatneutrale energiebronnen, en de inzet van de meest energie-efficiënte technologieën moeten daarentegen in alle sectoren worden versneld. Daarvoor zijn gezamenlijke en gecoördineerde inspanningen dringend nodig.
Door gegevens samen te brengen en de evolutie jaarlijks op te volgen, wil de FOD Volksgezondheid een nuttig referentiekader bieden aan alle belanghebbenden, om zo het beleid te informeren en te sturen, en om het engagement van België in het licht van de doelstelling van klimaatneutraliteit te versterken.