30 mei 2008 16:05

Tweede B-fast operatie in China

Tweede B-fast operatie in de provincie Sichuan in China

Tweede B-fast operatie in de provincie Sichuan in China

De ministerraad heeft het voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht goedgekeurd om een tweede B-fast operatie naar China te sturen om er hulp te verlenen in de provincie Sichuan. De regio werd tijdens de eerste aardbeving van 12 mei 2008 al ernstig getroffen, maar op 18 mei 2008 trof een tweede aardbeving de streek nogmaals. Er zijn meer dan 52.000 dodelijke slachtoffers gevallen, 288.000 mensen raakten gewond en 5,2 miljoen zijn dakloos. 

De ministerraad heeft nu beslist op vraag van de Chinese autoriteiten om bijkomende hulp te zenden: acht medische experts (artsen, apothekers en verplegers van FOD Volksgezondheid) en een logistiek medewerker van het Ministerie van Defensie die op 28 mei naar Sichuan zijn vertrokken. Er werd ook extra materiaal meegestuurd: een veldhospitaal en 547 extra tenten met bijkomende uitrusting zoals dekens, kooksets en stormlampen voor 2.200 daklozen.

Het bedrijf TNT heeft het vervoer aangeboden tussen Luik en Shanghaï waar de Chinese overheden het vervoer naar Chengdu op zich nemen. De vracht van de B-fast operatie zou op vrijdagmiddag aankomen. De acht B-fast experts zijn goed aangekomen in Chengdu. Ze vervoegen er het eerste B-fast team. Voor zijn terugkeer naar België op 3 juni 2008 zal de B-fast ploeg het beheer van het hospitaal en van de tenten aan de provincie Sichuan overdragen. De kostprijs van de operatie bedraagt maximum 250.000 euro.