05 dec 2006 16:27

UNODC en OSCE lanceren toolkit om landen te helpen bij de hervorming van hun strafrechtelijk systeem

Het VN-Bureau voor Drugs- en Misdaadbestrijding (UNODC) en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) hebben maandag een nieuwe toolkit gelanceerd om landen te helpen bij het efficiënter maken van hun strafrechtelijk systeem.

Het VN-Bureau voor Drugs- en Misdaadbestrijding (UNODC) en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) hebben maandag een nieuwe toolkit gelanceerd om landen te helpen bij het efficiënter maken van hun strafrechtelijk systeem.

UNODC en OSCE lanceren toolkit om landen te helpen bij de hervorming van hun strafrechtelijk systeem BRUSSEL, 4 December 2006 (UNODC) – Het VN-Bureau voor Drugs- en Misdaadbestrijding (UNODC) en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) hebben maandag een nieuwe toolkit gelanceerd om landen te helpen bij het efficiënter maken van hun strafrechtelijk systeem. De Criminal Justice Assessment Toolkit is ontworpen om mensen uit de praktijk te helpen hun eigen strafrechtelijke systemen te hervormen zodat ze in overeenstemming zijn met de internationale normen. De Toolkit is geschreven door een team VN- en OVSE-experten en gaat over politie-activiteiten, toegang tot rechtspraak, gevangeniswezen en alternatieven voor opsluiting en andere onderwerpen zoals jeugdrechtspraak en de behandeling van slachtoffers en getuigen. De toolkit is verdeeld in 16 modules en geeft gedetailleerde en algemene richtlijnen voor mensen uit de praktijk. Bij het voorstellen van de toolkit op de OVSE Ministeriële Raad in Brussel zei de Uitvoerend Directeur van UNODC Antonio Maria Costa dat effectieve en eerlijke rechtssystemen uiterst belangrijk zijn voor het behoud van stabiele en democratische maatschappijen. "Voor conflictpreventie en vredesopbouw op lange termijn heb je een professioneel en eerlijk politiecorps nodig, personen die inlichtingenonderzoek kunnen verrichten, een competente dienst voor rechtsvervolging, een eerlijk rechtssysteem en een humaan gevangeniswezen", zei hij. "Zoiets kan niet in een dag worden opgebouwd. Het vergt tijd, vorming en middelen. Ik ben trots u deze toolkit, die onze beide organisaties hebben ontworpen, te kunnen voorstellen. Het zal een praktisch hulpmiddel zijn voor allen die zich bezighouden met rechtspraak en kan evolueren volgens hun noden." "Op een moment dat er zoveel instabiliteit en conflict in de wereld is, hopen we dat dergelijke instrumenten kunnen helpen bij het bouwen of herstellen van strafrechtelijke systemen die ervoor zorgen dat er veiligheid en gerechtigheid voor allen is," voegde hij eraan toe. De OVSE-Voorzitter, Belgisch Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht, zei dat de instrumenten waren ontworpen om in een ruim kader toegepast. "Ik ben overtuigd dat deze instrumenten het verschil zullen maken voor de personen die zich op het terrein bezighouden met de rechtsstaat, zowel binnen de OVSE als erbuiten. Zoals u weet, zijn rechtsstaat en goed bestuur groeidomeinen", zei de minister. "Er wordt meer en meer een beroep gedaan op de internationale gemeenschap om ondersteuning te bieden bij het ontwikkelen van een rechtsstaat. Ik ben er zeker van dat de instrumenten die we vandaag lanceren, het werk zullen vergemakkelijken en de normen voor internationale bijstand bij het creëren van een rechtsstaat zullen verhogen."