08 jan 2021 10:25

Verdubbeling Pfizer-vaccins betekent versnelling vaccinaties

Eerste Minister Alexander De Croo is in een eerste reactie verheugd over de verdubbeling van het aantal Pfizer vaccins door de Europese Commissie. Dit betekent dat we ook in ons land de vaccinaties zullen kunnen versnellen.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen maakte deze ochtend bekend dat de lidstaten van de Europese Unie toegang krijgen tot 200 miljoen extra vaccins van Pfizer/BioNtech, met nog eens een optie van 100 miljoen extra.

Alexander De Croo: “Dit is een game changer. Het betekent dat we ook in ons land de vaccinaties zullen kunnen versnellen en sneller meer mensen kunnen beschermen. Deze verdubbeling van het aantal Pfizer vaccins bewijst dat de Europese aanpak werkt. Als kleinere lidstaten zoals België deze onderhandelingen op hun eentje hadden moeten voeren, hadden we nooit zoveel toegang tot vaccins gehad. We hadden vorig jaar op één of twee vaccins moeten gokken, zonder te weten of de ontwikkeling uiteindelijk tot iets zouden leiden. Dankzij het Europese  programma hebben we nu reeds toegang tot twee werkende vaccins, Pfizer en Moderna. Twee andere vaccins, AstraZeneca en Johnson & Johnson, zitten in een eindfase. In een aantal van die vaccins heeft ons land trouwens een cruciale rol gespeeld. En dat is iets waar we best wat trotser op zouden mogen zijn.”