10 jul 2015 16:33

Verlenging van de bijdrage aan de internationale coalitie tegen DAESH in Irak

Op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput heeft de ministerraad zijn goedkeuring verleend aan de verlenging van de inzet van het Belgische detachement als bijdrage aan de internationale coalitie tegen DAESH in Irak, tot eind 2015.

In het kader van de Belgische bijdrage aan EEAW (EPAF -European Participating Air Forces- Expeditionary Air Wing) heeft de ministerraad beslist de inzet van een gedeelte van het huidige Belgische Force Protection detachement (25 militairen) op een luchtmachtbasis in Jordanië met een ondersteuningselement (2 militairen) in het Combined Open Air Operations Center in Al Udeid (Qatar) te verlengen, ter ondersteuning van het Nederlandse F-16 detachement.

Het doel van het EEAW partnerschap tussen België en Nederland is om elk op zijn beurt de aanwezigheid van gevechtsvliegtuigen ten voordele van de coalitie te verzekeren. Het doel is ook een nationale vertegenwoordiging te verzekeren met een detachement 'Force Protection' in steun van de natie die het F-16 detachement levert.

De betrokken militairen zullen worden gedetacheerd van 1 juli tot 31 december 2015 onder het statuut operationele inzet, inzet buiten het inzetgebied (KB-03 – coëfficiënt 2).