18 feb 2016 13:06

Verslag van het tweede Universeel Periodiek Onderzoek tijdens de VN Mensenrechtenraad in Genève

De ministerraad neemt op voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders akte van het tweede Universeel Periodiek Onderzoek en de aanbevelingen die eruit voortvloeiden tijdens de VN Mensenrechtenraad op 20 januari 2016 in Genève.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bracht op 20 januari 2016 een bezoek aan Genève in het kader van het Universeel Periodiek Onderzoek (UPR) binnen de VN Mensenrechtenraad. De minister stelde er de Belgische balans inzake mensenrechten voor aan de hand van het nationaal rapport.

Het nationaal rapport, gecoördineerd door de FOD Buitenlandse Zaken, heeft betrekking op de ontwikkelingen op het gebied van de mensenrechten in België sinds het vorige onderzoek en op de vooruitgang in de uitvoering van 88 aanbevelingen die bij het eerste UPR werden aanvaard. 

België kreeg op 20 januari 2016 bij de VN Mensenrechtenraad 233 nieuwe aanbevelingen inzake mensenrechten van de VN-organen en van de Raad van Europa. België heeft er 162 aanvaard en de ministerraad zal die aanbevelingen tegen het volgende Periodiek Onderzoek uitvoeren.