04 mei 2007 13:15

Vierde editie van Cartoons voor de vrede/ Cartooning For Peace vindt plaats in België

De Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht verheugt zich met het feit dat de vierde editie van "Cartoons voor de vrede/ Cartooning For Peace" in België plaats vindt.

De Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht verheugt zich met het feit dat de vierde editie van "Cartoons voor de vrede/ Cartooning For Peace" in België plaats vindt.

Brussel, 3/05/2007. De Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht verheugt zich met het feit dat de vierde editie van "Cartoons voor de vrede/ Cartooning For Peace" in België plaats vindt. Dit evenement, dat in oktober 2006 door de Verenigde Naties samen met de cartoonist Plantu gelanceerd werd, heeft als doel de "intolerantie af te leren" door middel van krantencartoons. "Cartoons zijn voor iedereen een toegankelijk communicatiemiddel. De politieke tekenaar moet ze gebruiken om te streven voor vrede en wederzijds begrip in een klimaat van tolerantie en niet voor de gevaarlijke aanmoediging van stereotypes of opgevatte ideeën", aldus de Minister De Gucht. Na New York, Genève en Parijs is het ook aan de beurt van Brussel om dit evenement te ontvangen dat toevallig samenvalt met de Werelddag van de Persvrijheid van 3 mei en dat mede georganiseerd wordt door het Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties (RIVN) en het Belgische Centrum voor Beeldverhaal. De FOD Buitenlandse Zaken biedt haar steun aan voor dit evenement. België dat momenteel zetelt als niet permanent lid in de Veiligheidsraad van de VN heeft zich steeds actief ingezet voor VN projecten. Een tiental befaamde perscartoonisten uit de hele wereld nemen deel aan het evenement: Plantu (Frankrijk), Pierre Kroll and Gal (België), Dilem (Algerije), Jeff Danziger (Verenigde Staten), Lars-Ole Nejstgaard (Denemarken), Thembo Kash (DRC), Bahgory (Egypte), Rita Moukarzel (Libanon) en Kichka (Israël). De tentoonstelling "Cartoons voor de vrede", brengt een honderdtal tekeningen samen van twintig artiesten en is te bezoeken van 4 mei tot 2 juli 2007 in het Belgische Centrum voor Beeldverhaal (Zandstraat 20, te Brussel). De tentoonstelling toont aan hoe cartoons kunnen bijdragen tot de vrede.