10 dec 2012 18:00

Wensballonnen & feestvuurwerk: enkele tips voor een veilig eindejaar

De wensballon wordt steeds populairder en is de hype van de komende eindejaarsfeesten. Het gebruik ervan is echter niet zonder gevaar, met als belangrijkste: brandgevaar. De FOD Economie wil ook dit jaar de aandacht vestigen op het veilig en correct gebruik van feestvuurwerk.

Wensballonnen

Wensballonnen, ook wel gekend als ‘Thaise lampion’, vind je in de handel terug in diverse modellen en kleuren en worden gebruikt bij verschillende gelegenheden. Andere namen voor dit product zijn: gelukslampion, ufoballon, sky lantern, herdenkingsballon, Chinese lantaarn, Oosterse lampion … Het oplaten van een wensballon geeft een feestelijke en feeërieke tint aan de eindejaarperiode, maar is niet zonder gevaar.

Een wensballon werkt volgens het principe van een heteluchtballon: een brander met open vlam verwarmt lucht in een (rijst)papieren lantaarn en die verkrijgt zo opstijgkracht. Bij achteloos en onjuist gebruik, kan dit product brand veroorzaken. Het is belangrijk de gebruiksaanwijzing te lezen en te volgen. Een wensballon oplaten moet daarom steeds gebeuren onder toezicht en begeleiding van volwassenen.

Naast het brandgevaar door de nabijheid van gebouwen, bomen en andere brandgevaarlijke situaties, zijn wensballonnen ook gevaarlijk voor het vliegverkeer. Daarom mag men ze niet oplaten in de nabijheid van een vliegveld. Reddingsdiensten kunnen deze wensballonnen ook verwarren met noodsignaalvuurpijlen.

De FOD Economie vraagt de consument extra voorzichtig te zijn. Wilt u toch een wensballon oplaten, volg dan zeker onderstaande tips:

  • Controleer de ballon vóór gebruik op beschadigingen zoals gaatjes en scheuren. Laat nooit een beschadigde ballon op!
  • Bevestig geen andere voorwerpen onderaan de ballon.
  • Let goed op de weersomstandigheden. Laat de ballon niet op bij vochtig weer (regen, mist,…) of tijdens een lange droge periode. Idealiter moet het windstil zijn (windkracht van minder dan 2 Beaufort of 11 km/h), u kunt hiervoor steeds het weerbericht raadplegen.
  • Let goed op de omgeving; laat de ballon uitsluitend buitenshuis op.
  • Respecteer een ruime uitvliegroute. Houdt dus voldoende afstand van hoge objecten zoals bomen, huizen, gebouwen en andere (brandbare) obstakels.
  • Blijf buiten een ruime straal rondom vliegvelden.
  • Houdt na het aansteken van de brander/wiek de ballon steeds met minstens twee volwassenen vast tot het moment van oplaten.
  • Neem rustig de tijd. Als de brander goed brandt, houd hem dan nog minstens 90 seconden vast voordat u hem oplaat.

Een politieverordening in uw gemeente kan bijkomende bepalingen rond het gebruik van de wensballonnen bevatten, zoals een vergunnings- of meldingsplicht. Een stad of gemeente kan het gebruik van wensballonnen overigens verbieden. Informeer u daarom ook via de website of het informatiepunt van uw gemeente of politiezone.

Vuurwerk

Voor de eindejaarsfeesten ligt er opnieuw veel feestvuurwerk in de etalages. De dagen rond Kerstmis en Nieuwjaar zijn de ideale gelegenheden voor het gebruik van knallers en vuurwerk.

Net zoals vele andere consumenten ga je er misschien kopen om het af te steken. Maar opgelet, vuurwerk is geen speelgoed. Informeer je goed over de producten die je koopt en gebruik het vuurwerk veilig en correct.

Je vindt heel veel tips in de brochure “Dat het feest maar geen drama wordt!” van de FOD Economie.

Voor de professionele verkopers van feestvuurwerk ontwikkelde de FOD Economie ook een brochure met een overzicht van