25 okt 2019 16:25

Zichtbare vermeldingen op de identiteitskaart

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem een voorontwerp van wet goed over de zichtbare vermeldingen op de identiteitskaart.

Dit voorontwerp voert aanbevelingen uit die werden geformuleerd door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO). Deze wijzigingen hebben voornamelijk te maken met de 'lay-out' van de kaart. Het voorontwerp schrapt ook de handtekening van de gemeenteambtenaar die de kaart uitreikt van de vermeldingen op de kaart, om het beginsel van de minimale gegevensverwerking zoals bepaald door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) beter na te leven.

Ook de geboorteplaats behoort niet langer tot de met het blote oog zichtbare vermeldingen op de identiteitskaart. Afgezien van het feit dat dat gegeven geen relevante rol speelt bij het identificeren van een burger, behoort deze
vermelding niet tot de vermeldingen die werden vastgelegd door de ICAO.

Ten slotte brengt dit voorontwerp enkele aanpassingen aan, bijvoorbeeld noodzakelijk naar aanleiding van de aanneming van andere wetten.

Voorontwerp van wet tot wijziging van de wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters, de identiteitskaarten, de vreemdelingenkaarten en de verblijfsdocumenten