30 mrt 2023 15:29

Eerste Minister De Croo neemt deel aan Top van Bucha op 31/3/2023

Eerste Minister Alexander De Croo neemt morgen digitaal deel aan de Bucha Summit. Op 31 maart is het precies één jaar geleden dat Bucha werd bevrijd en de Russische oorlogsmisdaden aan het licht kwamen.

 

Na de bevrijding van Bucha, ten noorden van de Oekraïense hoofdstad Kyiv, ontdekte de hele wereld welke gruwelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid het Russische leger er pleegde. Er was onder meer sprake van verkrachtingen, onschuldige burgers werden geëxecuteerd en slachtoffers werden achtergelaten in een massagraf.

Op deze eerste verjaardag organiseert Oekraïne de Bucha Summit on Russia’s Accountability for the Crimes in Ukraine. De Eerste Minister zal er in een videoboodschap het woord nemen.

Alexander De Croo: “Vier maanden geleden stond ik in Bucha aan de rand van het massagraf waar onschuldige burgers door de Russische barbaren werden achtergelaten. Vrouwen en mannen met handen op de rug gebonden, mishandeld en geëxecuteerd. Hen herdenken is belangrijk, maar niet voldoende. We moeten de barbaren die verantwoordelijk zijn voor deze misdaden ook ter verantwoording roepen, vervolgen en berechten. Dat is ook de reden waarom België het Internationaal Strafhof in Den Haag voluit steunt in zijn onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne.”