16 jun 2021 08:30

Enabel zoekt Marokkaanse startups

Brussel, 16 juni 2021 | Vandaag, woensdag 16 juni en morgen, donderdag 17 juni, organiseert Enabel samen met zijn Marokkaanse partners en de Confederatie van Marokkaanse Ondernemingen (CGEM) de ‘Maghrib Belgium Impulse Days’, een virtueel netwerkevenement waar de Marokkaanse diaspora in België de kans krijgt om kennis te maken met bedrijfsleiders uit meerdere sectoren en regio’s van Marokko, om hun succesverhaal te ontdekken en te achterhalen welke economische kansen er in Marokko zijn.

Het initiatief past in het kader van de gouvernementele samenwerking tussen Marokko en België, waarbij het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel de Marokkaanse overheid ondersteunt bij de uitvoering van haar nationale strategie voor Marokkanen die in het buitenland wonen. Het is in die context dat Enabel nu actief op zoek gaat naar Belgisch-Marokkaanse startups die zich willen lanceren in Marokko.Veertig veelbelovende projecten zullen door het agentschap ondersteund worden bij het opzetten van hun bedrijf.

Als ontwikkelingsagentschap werkt Enabel al jaren samen met Marokko in verschillende sectoren zoals educatie, gezondheidszorg en landbouw. Sinds 2018 heeft Enabel eveneens verschillende activiteiten rond migratie, omdat Marokko zowel veel mensen aantrekt uit sub-Saharaanse landen, als veel eigen inwoners ziet vertrekken naar Europa.

“De diaspora draagt bij tot de ontwikkeling van zowel het land van aankomst, door er te werken en te leven, als van het land van herkomst, waar geld naartoe wordt gestuurd of wordt geïnvesteerd,” legt Ahmed Djamai uit, projectcoördinator van Enabel in Marokko.

Enabel zal veertig deelnemende projecten selecteren en biedt hun coaching en praktische training aan, netwerkmogelijkheden én ondersteuning in de verschillende fasen van de oprichting en ontwikkeling van hun bedrijf. De projecten zullen worden geselecteerd op basis van het innovatieve en technologische potentieel (ingenieurs, onderzoekers, experten in hernieuwbare energie) en bepaalde sectoren zoals clean tech, big data, onderwijs, gezondheid of de voedselindustrie.

“Door dit evenement te organiseren hoopt Enabel Marrokkanen die in België verblijven aan te trekken om hun startups of projecten concreet te gaan uitwerken en de stap te zetten om te ondernemen in Marokko,” besluit Ahmed Djamai.

Video URL