14 jun 2021 12:44

#Enabling Change - Activiteitenverslag 2020-2021

Brussel, 14 juni 2021 | Het activiteitenverslag 2020-2021 van Enabel blikt terug op een bijzonder jaar. De coronapandemie heeft de wereld door elkaar geschud en niemand weet echt wat de impact ervan zal zijn op de langere termijn.

Foto Kristof Vadino - Enabel

De eerste opdracht bestond erin om de gezondheidsprojecten te heroriënteren om de partnerlanden te helpen bij de aanpak van de sanitaire crisis. Maar ook alle andere projecten kregen te maken met de coronacontext en moesten zich aan de nieuwe realiteit aanpassen. De sociale en economische gevolgen lieten immers niet lang op zich wachten.

In het activiteitenverslag vertellen we aan de hand van talloze voorbeelden hoe we in coronatijden zijn blijven doorgaan om verandering mogelijk te maken en significante resultaten te boeken. Over de ontwrichtende kracht van een virus op alle facetten van het leven. Over het belang van internationale solidariteit wanneer de gezondheidssystemen dreigen te kapseizen. Hoe de pandemie de digitalisering in een stroomversnelling heeft gebracht. Hoe de strijd tegen de klimaatverandering ook een strijd is tegen toekomstige pandemieën. Hoe we de democratie kunnen vaccineren. Hoe steden broeihaarden van problemen zijn en tegelijk ook broedplaatsen voor innovatieve oplossingen.

Ondanks de moeilijke context en het feit dat 80% van onze activiteiten in een fragiele context plaatsvindt, is Enabel erin geslaagd zijn activiteiten uit te breiden. Het Belgisch ontwikkelingsagentschap blijft op koers om zijn ambitie 2030 waar te maken, om ieder jaar meer te doen en een grotere impact te hebben in Afrika en het Midden-Oosten. Zo blijft Enabel de bevoorrechte partner van de Belgische overheid om het Belgische internationale ontwikkelingsbeleid uit te voeren en zo behoudt het agentschap het vertrouwen van de partnerlanden, waarmee samen de mondiale uitdagingen worden aangepakt. 

Een gedrukt exemplaar (in het NL, FR of EN) kan worden aangevraagd via communication@enabel.be