14 jan 2022 17:11

Federale regering verlengt steunmaatregelen

De Ministerraad heeft deze vrijdag in tweede lezing een pakket economische steunmaatregelen goedgekeurd. Het gaat om steunmaatregelen voor gezinnen en bedrijven getroffen door de coronacrisis. De steunmaatregelen blijven van kracht tot 31 maart 2022.

Gezien de onzekerheid door de opkomst van de omikronvariant en de gevolgen daarvan voor de gezondheidssituatie, besloot de federale regering midden december een aantal economische steunmaatregelen te verlengen om de coronacrisis het hoofd te bieden.

Tot eind maart

De Ministerraad keurde deze vrijdag de steunmaatregelen in tweede lezing definitief goed. Burgers, zelfstandigen en bedrijven die rechtstreeks door de huidige gezondheidsbeperkingen en quarantaines worden getroffen, krijgen tot 31 maart steun op maat.

Eind 2021 legde de Ministerraad de verlenging van de tijdelijke werkloosheidsregeling (wegens overmacht of quarantaine) en de verlenging van het stelsel van het (enkelvoudig en dubbel) overbruggingsrecht reeds wettelijk ten uitvoer.

Het pakket dat deze vrijdag werd goedgekeurd betreft fiscale maatregelen, arbeidsmarktmaatregelen en sociale maatregelen, waaronder de betaling van een maandelijkse premie van 25 euro aan al wie recht heeft op een leefloon, IGO of IVT.

Steun voor evenementensector

De evenementensector, rechtstreeks getroffen door de opgelegde sluitingen als gevolg van de verspreiding van het virus, zal tot en met 31 maart een verlaging van de RSZ-bijdragen genieten. Er werd ook voorzien in een belastingkrediet voor niet-recuperaarbare uitgaven ten gevolge van bijvoorbeeld annulatie.

Ter herinnering: het enkelvoudig overbruggingsrecht zal voortaan toegekend worden vanaf 40% omzetverlies, tegen 65% voorheen. Deze aanpassing biedt een rechtstreeks antwoord op de beperkingen en afstandsmaatregelen die momenteel gelden in de horeca, de cultuursector en, in het algemeen, voor alle activiteiten die binnen worden georganiseerd.