08 okt 2013 15:42

Felicitaties aan François Englert!

Eerste Minister Elio Di Rupo wenst François Englert, winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde 2013, van harte proficiat.

Deze prestigieuze onderscheiding is een bekroning voor één van onze briljantste landgenoten en van een uitzonderlijke carrière in dienst van de deeltjesfysica.

Het is een erkenning voor de Université Libre de Bruxelles en voor heel België.

Een Nobelprijs in de wetenschappen beloont een doorgedreven en uitzonderlijke wetenschappelijke bijdrage aan een beter begrip van de wereld waarin we leven.

Het is een aanmoediging voor onze onderzoekers en voor jongeren die kiezen voor een wetenschappelijke studie. Wetenschap en innovatie zijn meer dan ooit onze toekomst.

Elio Di Rupo had recent het genoegen om samen met François Englert het CERN in Genève te bezoeken. Hij was niet alleen onder de indruk van zijn kennis, maar ook van zijn passie om die kennis te blijven overdragen en om naar verdere wetenschappelijke vooruitgang te streven.

François Englert sluit zich vandaag aan bij een reeks prestigieuze namen, met onder andere de vooraanstaande Belgische wetenschappers Ilya Prigogine, Christian De Duve, Albert Claude, Corneille Heymans et Jules Bordet. Hij voegt zich ook bij de Belgische winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede of voor de Literatuur Auguste Beernaert, Henri La Fontaine, pater Dominique Pire en Maurice Maeterlinck.

De Eerste Minister is verheugd over deze nieuwe internationale bekroning van Belgisch talent. Ons land toont hiermee dat het excelleert in innovatie en wetenschappelijk onderzoek en is dan ook trots op deze nieuwe Nobelprijs.