17 jun 2022 14:54

FOD Volksgezondheid vraagt de tijdelijke bevriezing van 3 zonneproducten van het merk Biosolis

De FOD Volksgezondheid heeft opdracht gegeven om de verkoop te bevriezen van een spray en 2 zonnemelk lotions van het Belgische merk Biosolis, uit voorzorg en in afwachting van de resultaten van bijkomende tests. Volgens de testen van de organisatie Test Aankoop is de beschermingsfactor van deze producten niet hoger dan SPF 10.

Afgelopen dinsdag werd de FOD Volksgezondheid op de hoogte gebracht van de resultaten van de analyse van Test Aankoop van de spray SPF 30, zonnemelk SPF 30 en zonnemelk kids SPF 50+ van het Belgische merk Biosolis. Na een grondige doorlichting van de analysedossiers van de firma heeft de inspectiedienst van de FOD Volksgezondheid besloten om de verkoop van de producten uit voorzorg te bevriezen. Dit omdat de door Biosolis uitgevoerde tests om de zonbeschermingsfactoren te rechtvaardigen niet overeenstemmen met de tests die door de Europese Commissie worden aanbevolen. Deze bevriezing is voorlopig, in afwachting van nieuwe testresultaten die aan Biosolis werden gevraagd.

De controleurs van de FOD Volksgezondheid zullen nagaan of de winkels die dit product verkopen, het uit hun schappen hebben gehaald. Ook de andere EU-landen zullen op de hoogte worden gebracht.

Op 9 mei heeft Test Aankoop een klacht ingediend tegen 3 producten van het merk Zwitsal, een product van het merk ISDIN en een product van het merk Clinique. Deze eerste twee gevallen zijn geanalyseerd door de autoriteiten van de landen waar de ondernemingen zijn gevestigd. Met betrekking tot de 3 producten van het merk Zwitsal (SPF 50, SPF 50 zonder parfum en SPF 50 kinderspray) werd geëvalueerd dat de producten conform zijn. Ook de evaluatie van ISDIN fotoprotector gel (SPF30) achtte het product conform.

Ten slotte leveren de testen voor Clinique “Mineral sunscreen lotion for body” (SPF 30), uitgevoerd volgens de geldende normen in Europa, conforme resultaten op die de beweringen op hun verpakking aantonen. De inspectiedienst van de FOD Volksgezondheid heeft echter bijkomende informatie gevraagd over de bepaling van de UVA-beschermingsfactor, aangezien de methoden die door het bedrijf en Test Aankoop worden gebruikt verschillend zijn (zelfs als beide methoden wettelijk aanvaard zijn). De antwoordtermijn van het bedrijf is momenteel nog lopende.

De FOD Volksgezondheid neemt eveneens contact op met Test Aankoop om meer informatie te verkrijgen over de gebruikte testen (methodologie, volledige resultaten enz.)