24 okt 2012 16:58

Ford Genk

De Eerste Minister, de Vicepremiers en de Minister van Werk hebben deze middag de directie van Ford Europe ontvangen. 

De Federale regering reageert ontsteld op de aangekondigde sluiting van Ford Genk. Dit is een drama voor de talrijke getroffen werknemers en een zware slag voor de Limburgse, maar ook de hele Belgische economie. 

Op dit moment zijn de gedachten van de Federale regering in de eerste plaats bij de bijna 4.300 werknemers en hun gezinnen, net als bij de meer dan 5.000 werknemers die aan de slag zijn in de talrijke toeleveringsbedrijven, die eveneens getroffen worden. 
Hetzelfde geldt voor de arbeiders en bedienden van Dow Chemical in Tessenderlo die vandaag ook slecht nieuws kregen.

Ford Europe geeft als redenen voor haar beslissing de algemene overcapaciteit in de voertuigenindustrie en de slechte economische vooruitzichten. Ford start nu de consultatieprocedure met de vakbonden conform de Wet-Renault.
De ministers hebben geluisterd naar de boodschap van de Ford-directie, maar hen ook herinnerd aan hun verplichtingen als werkgever.

Het is op dit moment essentieel dat de verschillende betrokken overheden zo goed mogelijk samenwerken. 
De Federale regering steunt onder mee ten volle de initiatieven die de regionale, provinciale en gemeentelijke overheden zullen ondernemen. 

Een vertegenwoordiger van de Federale regering zal ook deze namiddag aanwezig zijn op het overleg met de verschillende betrokkenen dat de Vlaamse Minister-President later vandaag houdt.