Informatie- en reflectiedag over de nieuwe wet op sekswerk, mensenhandel en seksuele uitbuiting
De wet van 3 mei 2024 betreffende de sekswerkers onder arbeidsovereenkomst betekent een paradigmaverschuiving in de prostitutiesector en brengt belangrijke wijzigingen aan in het Belgische arbeidsrecht. Soralia en de Liga voor Mensenrechten organiseren, met de steun van de Raad voor Gelijke Kansen voor mannen en vrouwen, een reflectiedag over deze nieuwe wet op vrijdag 16 mei in Brussel.
Soralia en de Ligue des Droits humains, met de steun van de Raad van de Gelijke Kansen voor mannen en vrouwen, nodigen u uit om de nieuwe wet te komen bespreken op vrijdag 16 mei in Brussel.
Op het programma:
- 9.00 - 9.30 uur: Welkomstkoffie en inleiding van de dag.
- 9.30 - 12.30 uur: In de voormiddag toelichting over de bepalingen van de wet van 3 mei 2024 over het sekswerk door analisten, sociale partners van de paritaire commissie voor de horeca, de controlediensten welzijn op het werk, de politie,...
- 12.30 – 14.00 uur: Lunch: broodjes en drankjes worden aangeboden.
- 14.00 – 16.30 uur: Discussies over de uitdagingen in de strijd tegen mensenhandel en seksuele uitbuiting, met sprekers van het Federaal Parlement, de “Délégué général aux droits de l’enfant” (DGDE) (Wallonie Bru) en verenigingen van het werkveld.
- 16.30 – 17.00 uur: Oprichting van een platform om de doeltreffendheid van de regelgeving te controleren.
- 17.00 – 18.00 uur: Afsluiting en drankje.
📅 Wanneer? 16 mei 2025
📍 Waar? Amazone (Middaglijnstraat 10, 1210 Sint-Joost-ten-Node).
Simultane vertaling is voorzien.
Een informatiedag en een dag van reflectie over sekswerkers. Waarom vandaag?
De wet van 3 mei 2024 betreffende de sekswerkers onder arbeidsovereenkomst betekent een paradigmaverschuiving in de prostitutiesector en brengt belangrijke wijzigingen aan in het Belgische arbeidsrecht.
De wet beantwoordt aan de vraag van een aantal personen die deze activiteit reeds uitoefenen, zelfstandig of illegaal, om van dezelfde sociale zekerheid te kunnen genieten als werknemers in loondienst. Dit impliceert de betaling van sociale zekerheidsbijdragen door een werkgever, en dus het aangaan van een arbeidsverhouding die geformaliseerd is in een arbeidsovereenkomst. Dit wordt mogelijk gemaakt door de wet, die speciale voorwaarden vastlegt, zoals het recht op herroeping in bepaalde specifieke omstandigheden en een recht op een werkloosheidsuitkering in geval van ontslag, terwijl de algemene voorwaarden voor toegang tot een werkloosheidsuitkering worden nageleefd.
De wet rechtvaardigt deze uitzonderlijke bescherming omwille van de kwetsbaarheid van sekswerkers, die meer dan andere categorieën van werknemers het slachtoffer kunnen zijn van fysiek en psychologisch geweld...
In de voormiddag worden objectieve en kritische uiteenzettingen gegeven over zowel de wet zelf als over de uitvoeringsbesluiten, en zo volledig mogelijk over de uitvoering door de overheidsdiensten en de sociale partners.
Het uiteindelijke doel van de dag is om vrouwenorganisaties en mensenrechtenorganisaties nu reeds te betrekken bij de evaluatie van de wet, die twee jaar na de inwerkingtreding van de wet zal plaatshebben.
De organisatoren waren van mening dat, naast het analyseren van de wet en het effectief maken ervan, het van vitaal belang was om de strijd tegen mensenhandel en seksuele uitbuiting op te voeren
In de loop van de namiddag zullen we het woord geven aan parlementsleden die hebben deelgenomen aan de werkzaamheden van de speciale commissie die belast is met de evaluatie van de wetgeving en het beleid op het gebied van mensenhandel, aan vertegenwoordigers voor de rechten van het kind, aan politieke verantwoordelijken die belast zijn met de strijd tegen mensenhandel en aan verenigingen die als opdracht hebben hiertegen te strijden.
Gedurende de hele dag zal in de gesprekken met de verenigingen en sekswerkers, de menselijke dimensie aan bod komen die essentieel is bij het bespreken van de levensomstandigheden van de sekswerkers.