22 jan 2021 15:12

Minister De Sutter maakt baan vrij voor veiling 5G-rechten in België

Vandaag keurde de ministerraad een set KB’s en een wetsontwerp van minister Petra De Sutter, bevoegd voor Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post goed, die de weg vrijmaken voor de veiling van 5G-rechten in België. Daarnaast zal er ook een Kennis- en Leerplatform worden uitgebouwd in samenwerking met de FOD Volksgezondheid, Sciensano, verschillende beleidsniveaus en andere partners. Dat zal zorgen voor een monitoring van de gezondheids- en energieaspecten en wil een objectief antwoord bieden op vragen van burgers en bedrijven. Dit voorstel van de federale regering zal worden voorgelegd aan het overlegcomité, vooraleer het naar de kamer gaat.

Vandaag keurde de ministerraad een pakket aan wetgevend werk (1 wetsontwerp en 5 KB’s) goed dat de veiling van 5G-rechten in ons land mogelijk kan maken. In de teksten is het basisbedrag opgenomen per frequentieband die geveild zal worden (voor zowel 2G, 3G, 4G en 5G). Ook de technische vereisten en de dekkingsverplichting voor de uitrol van 5G per operator worden bepaald: na een jaar zal 70 procent van de bevolking toegang tot 5G hebben, na twee jaar 99,5 procent en na zes jaar 99,8 procent. De uitrol van 5G gebeurt met respect voor de regionale beslissingen inzake stralingsnormen. Overal zullen de operatoren de geldende stralingsnormen moeten respecteren. Hiermee biedt de minister ook een antwoord op de vraag van Europa die aandringt bij de lidstaten hier werk van te maken. Zoniet, kunnen er boetes worden opgelegd. Deze opdracht werd dan ook opgenomen in het regeerakkoord, evenals de verdere uitrol van het glasvezelnetwerk.

Deze KB’s en het wetsontwerp maken de baan vrij voor de veiling van 5G-rechten in België. Bevoegd minister De Sutter: “5G biedt de mogelijkheid van een hypergeconnecteerde samenleving met maatschappelijk waardevolle toepassingen zoals (medische) operaties op afstand, artsen die hun diagnose vanop afstand kunnen stellen, slimme ambulances, optimalisering van publieke diensten, deelvervoer, … Tegelijkertijd wordt er ook een Kennis- en Leerplatform uitgebouwd waaraan verschillende partners zullen deelnemen, waaronder de FOD Volksgezondheid, Sciensano en verschillende beleidsniveaus. Dit platform heeft als doel een antwoord te bieden op vragen van burgers en bedrijven, en te zorgen voor een monitoring van gezondheids- en energieaspecten. Ook van de omzetting van de EU Toolbox voor 5G-cyberbeveiliging wordt werk gemaakt.”

 

Dit voorstel van de federale regering zal worden voorgelegd aan het overlegcomité. De leden kunnen zich uitspreken over het wetsontwerp en de bijhorende KB’s. Eens daar eensgezindheid over is, worden de teksten aan de Kamer voorgelegd ter goedkeuring. De veiling zou dan ten vroegste eind 2021 of begin 2022 kunnen plaatsvinden.