28 jun 2012 02:00

Nacht van de Onderzoekers 2012: Researchers but not desperate housewives

Ook dit jaar organiseert het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) op 28 september 2012 de Belgische editie van het Europese event, de Nacht van de Onderzoekers. Om de wetenschappers, de innovatie en de techniek te valoriseren, ontmoeten wetenschappers en het grote publiek elkaar in het kader van talrijke ongewone activiteiten met als thema "Wetenschap thuis".

Op vrijdag 28 september 2012 vindt de zevende editie plaats van de Nacht van de Onderzoekers, met als thema "Wetenschap thuis", waar wetenschappers laten zien hoe alomtegenwoordig de wetenschap in onze dagelijkse omgeving is, zelfs op de meest onverwachte plaatsen.

Die tentoonstelling is een initiatief van de Europese Commissie die in verscheidene landen loopt om de wetenschappen, de innovatie en de techniek te promoten en het grote publiek, in het bijzonder de jeugd, de mogelijkheid te bieden onderzoekers te ontmoeten die de geheimen van hun beroep wensen te onthullen.

Het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) draagt het volledige evenement en zorgt voor de uitvoering ervan in Brussel.

Daartoe wordt nauw samengewerkt met vele partners, waaronder het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, de Koninklijke Sterrenwacht van België, de Koninklijke Bibliotheek van België, de Université de Liège, de Université catholique de Louvain-la-Neuve, de Université de Mons, de Université libre de Bruxelles, de Jeunesses Scientifiques de Belgique, Sciences Adventure, Materia Nova, het Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (IMEC), het Interdisciplinair Instituut voor Breedbandtechnologie (IBTT, het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO), het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en het Vlaams platform voor wetenschap en technologie Technopolis.

Talrijke activiteiten worden aangeboden op zes verschillende plaatsen, te weten twee in Brussel (Botanique en Planetarium) en vier in Wallonië (Médiacité in Luik, het Collège du Biéreau in Louvain-la-Neuve, het stadhuis van Bergen en de brasserie de l'Eden in Charleroi).

Het centrale afspreekpunt bevindt zich in de Botanique, Koningsstraat 236 te 1210 Brussel.

Naast een inleiding tot de wetenschap en interactieve presentaties, hangen de wetenschappers een totaal nieuw beeld van de wetenschappen op dat afwijkt van de traditionele opvatting ervan. Dat gebeurt aan de hand van spektakels, waarbij zowel onderzoekers als dansers, muzikanten, kalligrafen en videasten zijn betrokken, alsook via ludieke en interactieve workshops over biobrandstoffen gebaseerd op microalgen, de chemie in keuken en badkamer of het huis van de toekomst.

Het grote publiek wordt verwacht om 18 uur. Op 28 september ’s namiddags is het evenement op de meeste plaatsen enkel toegankelijk voor scholen.

Met de tekenwedstrijd Wetenschap thuis kunnen de creatieve geesten en uitvinders van morgen talrijke prijzen winnen in drie leeftijdscategorieën, te weten van zes tot elf jaar, van twaalf tot zeventien jaar en van achttien jaar en meer.

De inschrijvingsvoorwaarden en de nodige informatie staan op de website
www.nachtvandeonderzoekers.be 


Contactpersonen:
Luth KNOCKAERT, Public relations & Communicatie
luth.knockaert@belspo.be
02 238 36 43


Sébastien Lefebvre, Communicatie
sebastien.lefebvre@belspo.be
02 238 35 93