29 sep 2022 08:10

Niet alle schoonheidsbehandelingen zijn zonder risico

In een nieuw advies vat de Hoge Gezondheidsraad de meest voorkomende aandachtspunten bij cosmetische ingrepen en schoonheidsbehandelingen samen. Sommige kunnen namelijk schadelijk effecten hebben wanneer zij onzorgvuldig worden toegepast. Behandelingen zoals onder andere het injecteren van botox of fillers en gebruik van bepaalde lasertechnieken mogen dan ook enkel uitgevoerd worden door een erkende arts of verpleegkundige.

Commerciële insteek

Meer en meer mensen zijn steeds op zoek naar manieren om er jong en aantrekkelijk te blijven uitzien. De vraag naar esthetische praktijken is in de afgelopen jaren dan ook enorm gegroeid. Nieuwe apparaten en technieken springen als paddenstoelen uit de grond, nochtans is hun werkzaamheid niet altijd bewezen en ontbreken er vaak goede instructies die een veilig gebruik moeten garanderen. Bovendien en vooral door hun grote commerciële waarde trekt het gebruik ervan niet alleen artsen maar ook niet-artsen aan. 

Geïnformeerde toestemming

De Hoge Gezondheidsraad pleit dan ook voor een bredere bewustwording rond de risico’s van zulke behandelingen en ingrepen. De rol en verantwoordelijkheden van schoonheidsspecialisten, verpleegkundigen, artsen en privégebruikers moeten beter in beeld worden gebracht. Daarbij moeten de rechten en bescherming van de consument steeds centraal staan. Het is belangrijk dat gebruikers correcte informatie krijgen over de context, eventuele risico’s en de werkzaamheid van een behandeling of ingreep. Geïnformeerde toestemming met bedenktijd voor de consument zou een standaardpraktijk moeten worden.

Opleiding en controle

De Hoge Gezondheidsraad pleit daarnaast voor een degelijk opleidingstraject mét nascholing voor schoonheidsspecialisten. Strengere controles in esthetische centra op de bekwaamheid van het personeel en het gebruik van de toestellen moet de veiligheid en effectiviteit verzekeren. Op die manier wordt niet alleen de consument beter beschermd, maar blijft ook de beoefenaar correct geïnformeerd.