08 jun 2012 16:24

Nieuwe expo Bamako Ontmoetingen. Kiripi Katembo & Abdoulaye Barry

De monografieën Un Regard van Kiripi Katembo en Pêcheurs de nuit van Abdoulaye Barry in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika van 14 juni tot 26 augustus 2012.

De foto's maakten in 2011 deel uit van de 9de editie van de Bamako Ontmoetingen. Deze Afrikaanse biënnale van de fotografie zal in Brussel aanwezig zijn in het kader van de Summer of Photography 2012, het grote festival met focus op de creatieve fotografie, een initiatief van BOZAR. De belangrijkste Belgische musea en instellingen voor fotografie nemen deel aan dit project, zo ook het KMMA.

De reeks Un Regard van Kiripi Katembo bestaat uit 19 foto’s genomen in de straten van Kinshasa tijdens de overstromingen. De beelden zijn reflecties in waterplassen waardoor een weerspiegelde stad ontstaat waarin mensen, gebouwen, auto’s, muggen, vuil en afval samenleven. Zo creëert Katembo een bevreemdende, poëtische wereld. Zijn foto’s zijn een pleidooi voor een schoon en gezond milieu.

Pêcheurs de nuit van Abdoulaye Barry toont 25 portretten van vissers rond het Tsjaad-meer. De nachtopnames van Barry zijn stille getuigen van het fragiele bestaan van de vissers en de bedreiging van hun leefmilieu.

_______________________
Praktische info

De fotografen zullen op donderdag 14 juni 2012 in de namiddag aanwezig zijn in het KMMA.
Interview op afspraak: press@africamuseum.be
De tentoonstelling, onder de artistieke leiding van Michket Krifa en Laura Sérani, is een co-productie van het Malinese Ministerie van Cultuur en het Institut français, met de steun van de Europese Unie.