Noordzee-coalitie slaat handen in mekaar voor verviervoudiging windenergie op zee
België, Denemarken, Duitsland en Nederland bundelen hun krachten om van de Noordzee de grootste duurzame energiecentrale van Europa te maken. Dat zijn de vier landen vandaag overeengekomen tijdens de North Sea Summit in de Deense havenstad Esbjerg.
Eerste Minister Alexander De Croo ondertekende tijdens de North Sea Summit samen met zijn Deense, Duitse en Nederlandse collega’s de ambitieuze Verklaring van Esbjerg over de Noordzee als groene energiecentrale van Europa.
De vier regeringsleiders willen tegen 2030 de gezamenlijke offshore windcapaciteit van België, Denemarken, Duitsland en Nederland verviervoudigen tot 65 GW en tegen 2050 verder optrekken tot minstens 150 GW. De Noordzee wordt zo de grootste duurzame energiecentrale van Europa.
Meer eigen, hernieuwbare energie
Alexander De Croo: “De Oekraïnecrisis maakt duidelijk dat we als Europese landen werk moeten maken van meer eigen energie. Door in te zetten op meer hernieuwbare energie maken we ons niet alleen minder afhankelijk, we beschermen ook onze burgers en bedrijven beter tegen hoge prijzen en maken werk van een leefbare omgeving. Met dit akkoord plaatst België zich in de leidende groep van Europese landen die de omslag naar eigen, hernieuwbare energie ook koppelen aan succesvol industrieel beleid.”
Ook de energieministers van de vier landen ondertekenden in Esbjerg een samenwerkingsakkoord. België heeft de ambitie om de capaciteit van wind op zee te verviervoudigen tot bijna 6 GW tegen 2030 en 8 GW tegen 2040. Daarnaast pioniert ons land met het allereerste hybride energie-eiland in de Noordzee en met interconnecties met Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Dat moet verzekeren dat er steeds goedkope windenergie tot bij onze Belgische gezinnen en bedrijven raakt.
Lagere facturen, minder CO2-uitstoot
Energieminister Tinne Van der Straeten: “Vandaag is een historische dag voor Europa en voor ons land. Energie wordt vandaag als wapen gebruikt en onze gezinnen en bedrijven zijn er het slachtoffer van met record hoge facturen. Met deze groene versnelling kunnen we gas en olie, vooral uit Rusland, sneller vervangen door wind op zee en groene waterstof. Op die manier vergroten we onze energieonafhankelijkheid, verlagen we onze facturen en verminderen we de CO2-uitstoot. België versnelt de energietransitie met een verviervoudiging van wind op zee tegen 2040 in de Belgische Noordzee, een hybride energie-eiland en interconnecties met Noordzee-landen.”
België is één van de absolute wereldleiders op het vlak van windenergie op zee. Op 10 jaar tijd werd België wereldwijd nummer twee wat betreft offshore capaciteit per inwoner, na Denemarken maar voor het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland. Vandaag produceert ons land 2,26 GW aan offshore energie. Tegen 2030 moet dat verdrievoudigd worden tot 6 GW, zodat ieder Belgisch gezin voorzien kan worden van Noordzee-stroom. Tegen 2040 staat een verdere uitbreiding tot 8 GW gepland.
In het kader van de Europese herstelplan gaat België ook al voor een wereldprimeur: het bouwen van het allereerste hybride energie-eiland in de Belgische Noordzee om de eigen windparken en interconnecties op aan te sluiten. Ook wordt onderzocht om drijvende zonnepanelen op de Noordzee te realiseren.
Economisch rendement
Voorlopen rendeert ook economisch. Heel wat Belgische bedrijven zijn uitgegroeid tot wereldleiders op het vlak van windenergie en bouwen mee aan grote windparken in onder meer Schotland, Frankrijk en de Verenigde Staten. De windenergiesector is vandaag al goed voor 14.000 jobs. Daar komen naar verwachting tegen 2030 nog eens 10.000 nieuwe jobs bij. Heel wat Belgische energiebedrijven en belangrijke offshore spelers zijn dan ook aanwezig tijdens de North Sea Summit.
Klik hier om de Verklaring van Esbjerg te lezen (PDF)
Klik hier om de verklaring van Energieministers te lezen (PDF)