13 mrt 2025 18:52

PERSMEDEDELING van de Risk Management Group: Waarschuwingsniveau respiratoire infecties van code oranje naar code geel: nadruk op basisaanbevelingen en regelmatige ventilatie

Het waarschuwingsniveau voor luchtweginfecties is op 13/03/2025 verlaagd van code oranje naar code geel. Dat betekent dat er nog steeds een belangrijke circulatie van luchtwegkiemen heerst, maar dat de druk op het zorgsysteem weer beter onder controle is.

Basisaanbevelingen

Om de situatie verder te verbeteren, het risico op nieuwe verspreiding te beperken, kwetsbare personen te beschermen en de druk op onze zorg verder te laten afnemen, raden we aan om de gekende basisaanbevelingen goed op te volgen:

  • Was de handen regelmatig met water en zeep of gebruik handalcohol
  • Ventileer binnenruimten optimaal en regelmatig
  • Als je niest of hoest, gebruik dan een zakdoek voor eenmalig gebruik of nies in de elleboog en was de handen
  • Blijf thuis als je ziek bent, en vermijd contact met anderen
  • Wanneer je niet meer acuut ziek bent en de symptomen milderen: draag nog enkele dagen (minstens 5 dagen na de start van de symptomen) een mondmasker tijdens contact met andere personen en houd afstand, zeker bij contact met kwetsbare personen en met zorgpersoneel
  • Kwetsbare personen dragen best een mondmasker op drukke plaatsen


Je bent kwetsbaar als 

  • je ouder bent dan 65 jaar; 
  • een chronische aandoening hebt aan de longen, het hart, de lever of de nieren; metabole aandoeningen (inclusief diabetes) of neuromusculaire aandoeningen hebt; 
  • een stoornis hebt van je immuniteit; 
  • zwanger bent. 

Pasgeborenen en zuigelingen zijn ook kwetsbaar.
Voor kinderen tot 18 jaar gelden enkel de eerste 4 aanbevelingen, dus niet het dragen van mondmaskers. We vragen hen en hun ouders echter om op drukke plaatsen toch rekening te houden met het risico op besmettingen, zeker in contact met kwetsbare mensen.

Bijkomende aanbevelingen in code geel

Als bijkomende aanbevelingen in code geel herhalen we het belang van goede verluchting en ventilatie: beide heel efficiënt in het beperken van de overdracht van respiratoire infecties tussen mensen in alle binnenruimten. Verluchten doe je goed door tegenoverliggende ramen en deuren meermaals per dag te openen, ideaal enkele minuten elk uur. Als je een ventilatiesysteem hebt, zorg dan dat het goed werkt, schakel de luchtstroom hoger en kijk de filters na. Als een CO₂-meter beschikbaar is, tracht de concentratie lager dan 900 ppm te houden en ventileer maximaal als die boven de 1200 ppm stijgt.


De Risk Management Group (RMG) blijft waakzaam om snel te reageren en te communiceren zodra er belangrijke epidemiologische veranderingen optreden.

Woordvoerder Risk Management Group:

Dr. Gerlant van Berlaer (NL): 0476/28 42 42