17 mei 2013 16:05

PROBA-V fotografeert de aarde

De PROBA_V satelliet stelt het wel. Na de geslaagde lancering van vorige week werd het Vegetation instrument aan boord aangezet en werd het eerste ruwe beeld op aarde ontvangen.

In de nacht van 6 op 7 mei 2013 werd de derde Belgische satelliet, PROBA-V, succesvol gelanceerd vanop de ESA lanceerbasis in Kourou, Frans-Guyana. De Europese VEGA raket heeft de satelliet met uiterste precisie in de juiste baan om de aarde gebracht, op een hoogte van 820km. Na lancering heeft de satelliet reeds na 40 minuten met succes contact opgenomen met de verschillende grondstations, waaronder ook het mission control center in het Belgische Redu. De ultieme test, het aanzetten van het Vegetation instrument, is nu ook met succes verlopen en de eerste ruwe beelden werden op aarde ontvangen. Het eerste beeld werd boven de Franse westkust opgenomen. Dit ruwe beeld vormt de start van een intensieve kalibratiecampagne, waarvan de eerste resultaten veelbelovend zijn. De beelden worden nu verder verwerkt en gecontroleerd om te zien of de geplande specificaties volledig worden gehaald.

Dankzij de nauwkeurige baaninjectie neemt de levensverwachting van de satelliet toe van 2,5 tot 5 jaar. PROBA-V werd ontwikkeld in opdracht van BELSPO, het Federale Wetenschapsbeleid, en het werd gebouwd door een consortium van Belgische bedrijven onder supervisie van de ESA, het Europese ruimtevaartagentschap. De verwerking en distributie van de beelden zal plaatsvinden in Belgie.

PROBA-V zal worden voorgesteld aan de wereldwijde gemeentschap van gebruikers van satellietgegevens gedurende een tweedaagse conferentie in Antwerpen op 4 en 5 juli (http://probing.vegetation.eu/ )

De eerste beelden zijn te zien op de web-site. Meer informatie vindt u op: http://www.esa.int en http://proba-v.vgt.vito.be/.

Contactpersoon Federaal Wetenschapsbeleid:

Mevr. E. Courtheoux
02 238 34 28
cour@belspo.be