08 mei 2014 12:51

Slanker dankzij lipolyse: doeltreffendheid en veiligheid van de verschillende technieken

De Hoge Gezondheidsraad heeft de doeltreffendheid en de veiligheid van de huidige afslankingstechnieken die de vetmassa verminderen (lipolyse) onderzocht.

 

Wat is lipolyse?
Om slanker te worden, bestaat er liposuctie, een chirurgische methode waarvan de doeltreffendheid al ruimschoots bewezen is. Hoewel de effecten onweerlegbaar zijn, is ze toch niet vrij van mogelijke complicaties.

Daarnaast zijn er ook methodes die trachten overtollig vet te corrigeren zonder een chirurgische ingreep, zoals de verschillende soorten technieken met fysische of chemische middelen.

 

Fysische methoden: tijdelijk en placebo-effect
De fysische methoden (radiofrequentie, ultrasonen, ...) hebben hoogstens een tijdelijk effect en vooral een groot placebo-effect. Niet alleen de elektrische veiligheid, maar ook het risico op bijwerkingen bij het toepassen van al deze technieken moet gecontroleerd worden.

 

Chemische methoden
De chemische methoden (injectie van producten) zijn doeltreffender, maar mogelijk gevaarlijk. Hun gebruik moet voorbehouden worden aan bekwame en goed opgeleide personen. Het grote publiek moet worden ingelicht over de risico's die deze chemische stoffen inhouden.

 

Toezicht arts
De HGR raadt aan dat al deze technieken door een arts moeten worden uitgevoerd of minstens onder zijn rechtstreeks toezicht en verantwoordelijkheid.

 

Extra studies
Er bestaat maar weinig wetenschappelijke literatuur over lipolysetechnieken. Bovendien worden de meeste studies gesponsord door commerciële bedrijven wat voor controverse zorgt. Het is onontbeerlijk gerandomiseerde studies te ondernemen naar het effect op lange termijn van een groot aantal van deze technieken om de werkelijke impact objectief vast te stellen.


Het volledige advies nr. 8837 is te vinden op de website van de Hoge Gezondheidsraad: http://tinyurl.com/HGR-8837-lipolyse

 

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:
De expert: (NL+FR) Prof. Albert De Mey, tel.: 02/477.23.21, e-mail: albert.demey@chu-brugmann.be

De website van de Hoge Gezondheidsraad: www.hgr-css.be