28 feb 2012 13:00

Terras van de Koninklijke Bibliotheek kleurt groen

Uniek project Potage-Toit zorgt voor ecologische groentetuin in hartje Brussel

De Koninklijke Bibliotheek van België werkt dit voorjaar mee aan een primeur in ons land: voor het project Potage-Toit wordt het terras van de Bibliotheek omgevormd tot een groentetuin, die met respect voor het milieu zal worden aangelegd en beheerd. Het project is uniek in België en wil duurzame voeding in de stad promoten.

De Brusselse vzw Le début des Haricots, die zich inzet voor de bescherming van het milieu, leidt het project in goede banen. Een van de speerpunten van de vzw is duurzame voeding. Voor Potage-Toit kreeg de vzw subsidies van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering die bevoegd is voor Leefmilieu, Energie en Stadsvernieuwing. ‘Met het project willen we mensen bewust maken van de vervuiling en de negatieve gevolgen van het industriële systeem. We willen stadsbewoners aanzetten om hun eigen groenten te kweken op vlakke, ongebruikte ruimtes – zoals terrassen of daken – in de stad’, aldus projectverantwoordelijke Filippo Dattola van Le début des Haricots. De plek die werd uitgekozen voor het project, is het terras op de vijfde verdieping van de Koninklijke Bibliotheek van België, ter hoogte van de cafetaria. Dit terras is ruim (350 m²) en naar het zuiden gericht en leent zich daarom uitstekend voor het project.

Een tiental medewerkers van de vzw zijn intussen begonnen met het plaatsen van het nodige materiaal op het dak van de Koninklijke Bibliotheek. In februari wordt er een tijdelijke serre gebouwd om de groenten de kans te geven voldoende te groeien vooraleer ze worden overgeplant in speciale zakken van vezelstof (geotextiel). Deze zakken worden gevuld met aangepaste en voedzame grond. Bij de inrichting van de groentetuin wordt er bovendien maximaal rekening gehouden met het milieu. Zo zullen er op het dakterras een regenton en een compostvat worden geïnstalleerd. Op die manier is er steeds regenwater voorhanden om de planten te bewateren en kan het compostafval het volgende jaar gebruikt worden om de groenten te bemesten.

In het voorjaar zullen de eerste groenten kunnen worden geoogst. ‘De oogst is in de eerste plaats bestemd voor onze cafetaria’, legt Nel Van Steenhuyse van de Koninklijke Bibliotheek uit. De keukenploeg zal de groenten gebruiken om verse soep, slaatjes en belegde broodjes te maken.

Bijzonder aan het project Potage-Toit is ook de educatieve invalshoek. Tijdens de aanleg van de groentetuin zullen er namelijk verschillende ateliers worden georganiseerd waarin bezoekers alles te weten komen over dit unieke project. Zo is er op zondag 19 februari een workshop voor het maken van de zakken in geotextiel.

Tijdens de openingsuren van de cafetaria (van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 15.30 uur) is het publiek van harte welkom om volledig vrijblijvend dit project te komen bezoeken. In het voorjaar wil de vzw ook rondleidingen organiseren.

Meer informatie over dit project is terug te vinden op de website http://potage-toit.haricots.org.

Praktische informatie
 

Koninklijke Bibliotheek van België
Kunstberg of Keizerslaan 2 - 1000 Brussel
+32-(0)2-519.53.11
www.kbr.be

Contactpersoon KBR:
Nel Van Steenhuyse
+32-(0)2-519.55.97 - nel.vansteenhuyse@kbr.be

Le début des Haricots vzw
Van Elewyckstraat 35 - 1050 Elsene
+32-(0)2-644.07.77
http://www.haricots.org

Projectverantwoordelijke:
Filippo Dattola
+32-(0)487.53.29.41 - filippo@haricots.org
http://potage-toit.haricots.org