13 sep 2024 16:30

Twintig jaar dienst Voogdij: 30 000 minderjarigen kregen voogd toegewezen

De dienst Voogdij van de FOD Justitie bestaat twintig jaar. Tijdens een groot verjaardagsfeest in het Brusselse cultuurhuis Flagey op vrijdag 13 september kregen alle voogden en partners een pluim om zich dag in dag uit in te zetten om minderjarigen te begeleiden. De dienst wil voogdij in de kijker zetten, de rol en het belang van de voogd promoten en nieuwe kandidaat-voogden warm maken. 

Hoe het begon 

De val van de Berlijnse Muur, de opkomst van het internet en het succes van goedkopere vluchten zorgen er sinds de jaren 1990 voor dat mensen zich sneller en makkelijker kunnen verplaatsen. De oorlog in de Balkan brengt een vluchtelingenstroom op gang en steeds meer minderjarigen reizen alleen door de Europese landen. 

Bestaande voogdijsystemen schieten al snel te kort om kwetsbare alleenreizende minderjarigen te beschermen. Het Verdrag inzake de Rechten van het Kind van 1989 en de resolutie van de Europese Raad van 1997 vragen landen speciale beschermingssystemen op te zetten voor niet-begeleide minderjarigen. In België leidt de Voogdijwet tot de oprichting van de dienst Voogdij in 2004. 

Belangrijker dan ooit 

In 2022 komt opnieuw een hoog aantal niet-begeleide minderjarigen naar België. Vooral jongeren uit Afghanistan, Oekraïne, Syrië en Marokko. De dienst Voogdij start een wachtlijst voor jongeren die wachten op een voogd. Dankzij heel wat nieuwe voogden en extra engagementen van degenen die al actief waren, is die wachtlijst anno 2024 zo goed als weggewerkt.  

Begonnen met slechts dertien medewerkers en twintig voogden, heeft de dienst Voogdij in twee decennia een enorme groei doorgemaakt. Meer dan 30 000 minderjarigen hebben een voogd toegewezen gekregen. De dienst ondersteunt nu meer dan 700 voogden met een team van 4 medewerkers. Tegelijkertijd is het statuut van voogden verbeterd.  

Belang van de voogd in de maatschappij 

De rol van de voogd en de doelgroep van niet-begeleide minderjarigen is nog te weinig gekend in de samenleving. Nochtans is het cruciaal dat diensten die met niet-begeleide minderjarigen werken, de rol van de voogden kennen en erkennen. Dankzij hun expertise en ervaring kunnen voogden vaak waardevolle oplossingen aanreiken. Ze kennen de minderjarige goed en fungeren daardoor als een belangrijke schakel in de hulpverlening. Een goede samenwerking en overleg over diverse aspecten zijn essentieel om deze minderjarigen optimaal te ondersteunen. 

Feest in Flagey 

Om alle voogden en partners te bedanken, organiseerde de dienst Voogdij een verjaardagsevenement op vrijdag 13 september 2024. Het hele gebeuren kan rekenen op co-financiering door het AMIF-fonds van de Europese Unie. Op het programma: panelgesprekken, speeches, optredens en getuigenissen van niet-begeleide minderjarigen. 

Word zelf voogd 

De dienst Voogdij blijft op zoek naar kandidaat-voogden die zelf wonen in de provincies Antwerpen, Limburg, Luxemburg en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of bereid zijn om jongeren die in die provincies wonen te begeleiden. 

Geïnteresseerd? Kom naar de infosessie op woensdag 2 oktober 2024 van 10u tot 12u. Die gaat door in de Waterloolaan 115 te Brussel. Inschrijven kan via marieke.debeuf@just.fgov.be

Opgelet: deze sessie is enkel voor Nederlandstaligen. Wanneer een datum gepland is voor een Franstalige sessie, volgt meer info op de website en sociale media van de FOD Justitie.  

 

Philippe Pede, diensthoofd Voogdij: “Een luisterend oor bieden, er zijn op belangrijke momenten, opkomen voor hun rechten, zoeken naar oplossingen, een duwtje in de rug geven. Dat is wat een voogd doet en wat minderjarigen sterkt in hun ontwikkeling. Vanuit de dienst Voogdij zetten we hen graag in de spotlights.” 

Sarah Blancke, voorzitster a.i. van het directiecomité van de FOD Justitie: “Hun werk is niet altijd even zichtbaar maar toch maken voogden elke dag het verschil. Dankzij honderden vrijwilligers en professionele partners, kunnen we doen wat moet: kwetsbare kinderen helpen. Het is een eer om vandaag samen met al die helpende handen 20 kaarsjes uit te blazen.” 

Minister van Justitie: “De empathie, het geduld en de vastberadenheid die voogden aan de dag leggen zijn een voorbeeld voor ons allen. Niet enkel de voogden en de partnerorganisaties maar uiteraard ook de Dienst Voogdij zelf maken al 20 jaar elke dag het verschil voor kwetsbare kinderen. Mijn oprecht respect en dank voor hun dagelijkse inzet!” 

 

Meer info