25 mrt 2024 09:44

Uitnodiging persconferentie: alcohol schaadt de gezondheid

Elke druppel alcohol verhoogt het risico op ernstige ziekten. Toch blijft het publiek zich grotendeels onbewust van deze risico's. De alcoholindustrie investeert sterk in de romantisering van alcoholgebruik en werkt daarmee sociale aanvaarding in de hand. Zeker bij jongeren, die van nature al een grotere kwetsbaarheid vertonen, is de impact groot. Om de schade van alcohol te beperken, doet de Hoge Gezondheidsraad volgende aanbevelingen:

1. Verbied marketing en reclame voor alcohol en leg in afwachting tijdelijke regels op over hoe vaak, waar en welke boodschappen toegelaten zijn
2. Verplicht correcte waarschuwingsboodschappen en duidelijke informatie op het etiket
3. Verhoog de minimumleeftijd naar 18 jaar voor álle alcoholische dranken
4. Voer een minimumprijs per alcoholeenheid in

Het nieuwe wetsontwerp dat eerder deze maand werd goedgekeurd in de Kamer gaat voor de Hoge Gezondheidsraad niet ver genoeg. De effectiviteit van deze maatregelen is wetenschappelijk onderbouwd en zal de samenleving in zijn geheel ten goede komen.

Ter ondersteuning van dit nieuwe advies organiseert de Hoge Gezondheidsraad op dinsdag 26 maart 2024 om 10u een persconferentie, waarin de wetenschappelijke experts de aanbevelingen zullen toelichten. Daarna zal de mogelijkheid bestaan om bijkomende vragen te stellen en/of interviews af te nemen.

Winkelkar voor de rayon met alcoholische dranken

Wanneer? Dinsdag 26 maart 2024 om 10u.
Waar? Galileelaan 5, 1210 Brussel, zaal 00.A.3 (Pogoda).

Bent u er graag bij? Gelieve uw komst te bevestigen aan Sofie Verdoodt per telefoon (+32478731183) of per e-mail (sofie.verdoodt@health.fgov.be).