20 mei 2014 19:02

UITNODIGING PERSCONFERENTIE NIPT 22/05 om 10u

Nieuwe bloedtest (NIPT) voor de niet-invasieve opsporing van het syndroom van Down bij zwangere vrouwen
Alle zwangere vrouwen in ons land die dit wensen kunnen vandaag het risico op het syndroom van Down (trisomie 21 - T21) laten vaststellen door een biochemische bloedtest en een echografie. Bij een verhoogd risico wordt vervolgens de diagnose bevestigd of weerlegd door een invasieve test (vlokkentest of vruchtwaterpunctie). Bij deze aanpak worden echter nog heel wat foetussen met T21 gemist, en bij de invasieve testen is er ook een risico van 1% op het onvrijwillig afbreken van de zwangerschap. De niet-invasieve prenatale test (NIPT) is een relatief nieuwe genetische bloedtest, die gevoeliger en nauwkeuriger is dan de klassieke testen, maar die nog relatief duur is. De minister vroeg een evaluatie van de NIPT aan de Hoge Gezondheidsraad  (HGR) en  het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) en het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) stellen in de persconferentie de belangrijkste bevindingen van het advies voor.

Programma

9u30: Onthaal

10u00:

  • Implementatie van niet-invasieve prenatale genetische screening van trisomie 21 (Syndroom van Down) in de Belgische zorgpraktijk, Prof. Herman Van Oyen, voorzitter domein Public Health Genomics, HGR
  • De gezondheidseconomische aspecten van NIPT, Dr Frank Hulstaert, senior arts expert, KCE

10u30: Vragen en mogelijkheid tot interviews van de sprekers en van andere leden van het onderzoeksteam: Prof. Christine Verellen-Dumoulin (experte menselijke genetica, HGR) en Prof. Jean-Jacques Cassiman (vicevoorzitter domein Public Health Genomics, HGR). U kan ook Allard Claessens, bestuurder van ownSyndromeFoundationBelgium en voorzitter van Downsyndroom Vlaanderen interviewen.

Wanneer?

donderdag 22 mei 2014 om 10u00

Waar?

Hoge Gezondheidsraad, Victor Hortaplein 40, 1060 Brussel, 1e verdieping, zaal Ensor

Voor wegbeschrijving: http://tinyurl.com/HGR-toegang.

Graag uw aanwezigheid bevestigen bij:
Wendy Lee, verantwoordelijke communicatie HGR, GSM: 0477/98.01.02, tel.: 02/524.91.69, e-mail: wendy.lee@gezondheid.belgie.be .