04 jan 2008 10:36

Verkiezing België in Organisatorisch Comité van de Peacebuilding Commission van de VN

Minister van Buitenlandse zaken Karel De Gucht is tevreden dat België in 2008 opnieuw deel zal uitmaken van het Organisatorisch Comité van de Peacebuilding Commission (PBC) van de Verenigde Naties. Dit heeft de Veiligheidsraad vandaag 3 januari 2008 beslist.

Minister van Buitenlandse zaken Karel De Gucht is tevreden dat België in 2008 opnieuw deel zal uitmaken van het Organisatorisch Comité van de Peacebuilding Commission (PBC) van de Verenigde Naties. Dit heeft de Veiligheidsraad vandaag 3 januari 2008 beslist.

MINISTER DE GUCHT TEVREDEN MET VERKIEZING BELGIË IN HET ORGANISATORISCH COMITE VAN DE PEACEBUILDING COMMISSION (PBC) Brussel, 3 januari 2008 Minister van Buitenlandse zaken Karel De Gucht is tevreden dat België in 2008 opnieuw deel zal uitmaken van het Organisatorisch Comité van de Peacebuilding Commission (PBC) van de Verenigde Naties. Dit heeft de Veiligheidsraad vandaag 3 januari 2008 beslist. De Peacebuilding Commission heeft tot doel landen die uit een conflict komen te begeleiden bij hun politieke en economische heropbouw. Sinds haar oprichting in 2005 houdt de Peacebuilding Commission zich bezig met Burundi en Sierra Leone. Een dialoog werd aangeknoopt met de overheden van deze landen en vredesopbouwende strategies werden uitgewerkt. Naast Burundi en Sierra Leone zal de Peacebuilding Commission zich eveneens met andere landen bezighouden. Op 11 december 2007 heeft de Veiligheidsraad bijvoorbeeld het advies gevraagd van de Peace Building Commission over de situatie in Guinee-Bissau. Minister van Buitenlandse zaken Karel De Gucht is tevreden dat België volgend jaar in het Organisatorisch Comité zijn verantwoordelijkheid zal opnemen. "De Peacebuilding Commission is een nieuw instrument dat ter beschikking staat van de Verenigde Naties. Hierdoor zal het engagement van de Verenigde Naties toenemen tegenover staten die verzwakt uit een conflict komen. Studies hebben aangetoond dat ongeveer de helft van alle landen, die uit een gewelddadige situatie komen, binnen de vijf jaar in conflict hervallen. Vandaar het belang van de Peacebuilding Commission", aldus de minister, die er aan toevoegt dat België actief het ontstaan van dit instrument heeft gesteund. Nota voor de redacties De Peacebuilding Commission werd gecreëerd tijdens de Top van de Verenigde Naties van 2005 en komt samen in verschillende configuraties, afhankelijk van het land waar het om gaat. Het Organisatorisch Comité staat hierboven en overziet en initieert de werkzaamheden van de configuraties. Het Organisatorisch Comité bestaat uit 31 leden: - 7 leden komen uit de VN-veiligheidsraad (hieronder de 5 permanente leden); - 7 leden worden door ECOSOC gekozen; - 7 leden komen uit de Algemene vergadering; - Hiernaast zijn er de 5 grootste troepenleveranciers en de 5 grootste financiële donoren. In 2008 zal België als VN-Veiligheidsraadlid het Organisatorisch Comité vervoegen (het volgt Panama op) nadat het in 2006 al één jaar als lid van ECOSOC in het Organisatorisch Comité had gezeteld. België is hiernaast aanwezig gebleven in de configuratie van de PBC die zich met Burundi bezighoudt.