07 nov 2020 18:56

Verklaring van Eerste Minister Alexander De Croo naar aanleiding van de verkiezing van Joseph R. Biden als 46ste President van de Verenigde Staten

Het Amerikaanse volk heeft gesproken en heeft Joe Biden verkozen tot 46ste president van de Verenigde Staten. Als Eerste Minister van België wil ik de heer Biden feliciteren met zijn overwinning en wens ik hem veel succes met zijn komende mandaat als president van een van de grootste en oudste democratieën ter wereld. Een recordaantal mensen heeft zijn stem uitgebracht in deze verkiezing. Het is een illustratie van de vitaliteit van het Amerikaanse politieke leven en zijn democratie.

Ik wil ook mevrouw Kamala Harris feliciteren met haar historische verkiezing tot eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten. Ze zal een ongelooflijk voorbeeld en een belangrijk rolmodel zijn voor jonge meisjes over de hele wereld, door hen te laten zien dat meisjes en jongens dezelfde rechten en kansen genieten.

België is bereid om de trans-Atlantische alliantie verder te versterken ter verdediging van onze gemeenschappelijke waarden en om de vriendschapsband die onze volkeren verenigt, aan te halen. Als thuisbasis van de NAVO en de EU hopen we dat de Verenigde Staten onder hun nieuwe leiderschap hun cruciale steun aan de Europese integratie, die ons continent vrede en welvaart heeft gebracht, zullen voortzetten.

De Verenigde Staten en een verenigd Europa kunnen samen een geweldige kracht vormen ter versterking van het multilateralisme in het belang van iedereen. De klimaatverandering, de COVID-19-crisis en de strijd tegen het terrorisme staan bovenaan de lange lijst van mondiale uitdagingen die alleen met succes kunnen worden aangepakt in een geest van internationale samenwerking en solidariteit.

De Verenigde Staten kunnen rekenen op België als een constructieve speler en langdurige bondgenoot, die de consensus bevordert en zich inzet voor de vrede. Ik hoop dat we elkaar snel kunnen ontmoeten om de banden tussen onze twee landen aan te halen en deze gemeenschappelijke agenda vooruit te stuwen.