02 jun 2009 18:10

Waarschuwing tegen oplichting via internet

Buitenlandse zaken vestigt de aandacht van onze landgenoten op berichten van onze ambassade in Moskou die steeds meer gecontacteerd wordt door landgenoten die het slachtoffer werden van oplichting via internet.

Buitenlandse zaken vestigt de aandacht van onze landgenoten op berichten van onze ambassade in Moskou die steeds meer gecontacteerd wordt door landgenoten die het slachtoffer werden van oplichting via internet.

Brussel, 2 juni 2009 Buitenlandse zaken vestigt de aandacht van onze landgenoten op berichten van onze ambassade in Moskou die steeds meer gecontacteerd wordt door landgenoten die het slachtoffer werden van oplichting via internet. Meestal gaat het om bedrieglijke liefdesrelaties na een contact via datingsites op internet. Het scenario loopt vaak als volgt: - Een reeks e-mails ("liefdesbrieven") worden uitgewisseld met een Russische dame, die vervolgens voorstelt haar correspondent in België te ontmoeten; - De dame vraagt om geld op te sturen via organisaties zoals Western Union met het oog op de betaling van onkosten (voor een vliegticket naar België, voor het bekomen van een visum, enz). Soms zijn de voorgestelde bedragen onrealistisch hoog; - Het komt ook regelmatig voor dat de dame in kwestie, na een eerste betaling te hebben ontvangen, zegt dit geld te hebben "verloren", waarna ze vraagt om opnieuw een gelijkaardig bedrag op te sturen; - Vaak (maar niet uitsluitend) wordt voor het opsturen van geldsommen een adres in de steden Cheboksary en Yoshkar-Ola opgegeven; - Sinds kort worden ook valse e-mailadressen gebruikt, zogezegd namens de Belgische ambassade, (bijvoorbeeld maar niet uitsluitend het adres embassy.be@gmail.com met als hoofding "Embassy of Belgium in Moscow"). Hierbij ontvangen slachtoffers, nadat ze hun correspondente hebben ingelicht over het feit dat de ambassade haar dossier niet kent, een -email via een vals adres waarbij de ambassade zogezegd meedeelt zich te hebben vergist en toch een visumaanvraag te hebben ontvangen. Het enige correcte email-adres van de ambassade hiertoe is moscow@diplobel.fed.be . Indien landgenoten met mogelijk bedrog worden geconfronteerd, raadt Buitenlandse Zaken U aan de grootste voorzichtigheid aan de dag te leggen en in geen geval geld op te sturen. Bij de minste twijfel raden we aan onmiddellijk alle contacten met de correspondent te verbreken. Landgenoten die reeds het slachtoffer zijn geweest van dergelijke praktijken kunnen klacht neerleggen bij de politie. Misdrijven op of via het internet kunnen ook online worden gemeld via de website www.ecops.be. Het staat U eveneens vrij hierover de Ambassade van de Russische Federatie te Brussel te informeren. Informatie over de voorwaarden voor het bekomen van een Schengen visum aan Russische staatsburger kan U overigens vinden op de website van onze ambassade in Moskou onder de rubriek "visum – tarieven" (zie onze site diplobel.be).