22 mei 2025 08:45

Worden Belgen meer of minder seksistisch? Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen lanceert een nieuwe enquête

Brussel, 22 mei 2025 —  Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen peilt opnieuw naar de meningen over en ervaringen met seksisme van de Belgen. Met de #YouToo? 2.0-enquête komt er een vervolg op de eerste grote studie uit 2020. Nadat eerst een representatieve groep van 12.000 personen gevraagd werd de enquête in te vullen, stelt het Instituut deze vandaag ook open voor het grote publiek. Iedereen die in België woont kan tot 12 juli deelnemen via www.seksisme.be.

Voorbeelden stellingen enquête #YouToo?

Tijdens de eerste editie van de enquête #YouToo? beantwoordden meer dan 4.000 mensen de vragenlijst. Vijf jaar later worden in #YouToo? 2.0 de thema’s seksisme en genderongelijkheid bevraagd in verschillende domeinen: op straat, op het werk, op sociale media, in de privésfeer en in relaties. Er worden vragen gesteld over ideeën en gedragingen, maar ook over ervaringen met verschillende vormen van discriminatie en agressie. 

Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, verduidelijkt: "Seksisme is een complex en veelzijdig fenomeen dat de hele samenleving beïnvloedt. Vrouwen zijn het vaakst slachtoffers van discriminatie en gendergerelateerd geweld, maar ook mannen worden ermee geconfronteerd. Toch blijven de vormen van discriminatie of geweld waar mannen mee te maken krijgen grotendeels onzichtbaar. Bovendien worden bepaalde vormen van onderdrukking gebagatelliseerd of zelfs gerechtvaardigd, wat bijdraagt aan het in stand houden van ongelijkheid. Ook studies op Europees niveau en in onze buurlanden bevestigen: genderstereotypen zijn hardnekkig."

Uit een enquête van het Europees Instituut voor Gendergelijkheid uit 2024 met een focus op genderstereotypen en geweld tegen vrouwen bij 26.000 Europese respondenten, komen verontrustende cijfers. Wanneer een vrouw slachtoffer wordt van seksueel misbruik terwijl ze onder invloed is van drank of drugs, vindt bijna één op vijf ondervraagde mannen dat ze daar deels zelf verantwoordelijk voor is. Ook vindt de helft van de mannen het (altijd of in bepaalde omstandigheden) aanvaardbaar de financiën van zijn vrouwelijke partner te beheren. Voor beide stellingen ligt het percentage hoger bij jonge mannen dan bij oudere mannen.

Met de #YouToo? 2.0-enquête krijgen we een beter beeld van de situatie in België: hoe evolueren de percepties van seksisme, vormen van intimidatie en ongelijkheden tussen vrouwen en mannen?

Een inclusieve vragenlijst

Om de diversiteit aan ervaringen te weerspiegelen, wordt dezelfde vragenlijst aan alle mensen aangeboden, ongeacht hun gender of identiteit. Het ultieme doel? Uiteenlopende getuigenissen verzamelen en verslag uitbrengen van de complexiteit van een fenomeen dat de hele samenleving aangaat.

Liesbet Stevens vult aan: "De #YouToo? 2.0-enquête heeft als doel de gehele bevolking te bevragen. Er wordt daarbij ook bijzondere aandacht besteed aan non-binaire personen, die vaak worden uitgesloten. De vragenlijst houdt dus rekening met de specifieke ervaringen van non-binaire personen, zonder hun realiteit onzichtbaar te maken of hen te dwingen zich te conformeren aan binaire categorieën zoals 'man' of 'vrouw'."

De enquête #YouToo? 2.0 loopt nog tot 12 juli. Iedereen die in België woont, kan deelnemen. Meer info en deelnemen via www.seksisme.be

 

Perscontact
Sofie Roelandt
0472 71 25 53

Over het Instituut
Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen is een onafhankelijke openbare instelling die strijdt tegen elke vorm van discriminatie en ongelijkheid op basis van gender. Het Instituut informeert slachtoffers en ondersteunt hen bij eventuele rechtszaken. Jaar na jaar stijgt het aantal meldingen bij het Instituut. Daarnaast geeft het Instituut informatie over het wettelijk kader en formuleert het adviezen en aanbevelingen, onder meer aan de regering en het parlement. Ook het verzamelen van cijfers en statistieken, opzetten van onderzoeken, geven van opleidingen en opzetten van concrete beleidsinitiatieven en bewustmakingscampagnes behoren tot de opdrachten van het Instituut.

Slachtoffers of getuigen van discriminatie op grond van een door de Genderwet beschermd criterium (waaronder geslacht) kunnen zich gratis en in alle vertrouwelijkheid laten informeren over hun rechten. Indien gewenst kan ook een klacht ingediend worden. Dit kan op 0800/12 800 of via hulp.igvm.be.

Volg het Instituut op LinkedInFacebookInstagram en YouTube.