13 dec 2020 12:00

Zondag 13 december: een nieuw treinaanbod en een nieuw station in Anderlecht - De spoorwegrevolutie is aan de gang!

Op zondag 13 december start het nieuwe treinaanbod van de NMBS met meer dan 1000 extra treinen per week én is er een nieuw station in Anderlecht, dat Georges Gilkinet vanochtend heeft ingehuldigd. Een belangrijke eerste stap voor de versterking van het spooraanbod: de kern van het beleid van de nieuwe federale minister van Mobiliteit.

"In deze legislatuur worden er geen stations gesloten. Integendeel, we zullen het treinaanbod versterken om van de trein de ruggengraat van de mobiliteit van morgen te maken. Meer treinen, vroegere en latere treinen meer comfort en een betere toegankelijkheid, dat is het engagement dat ik aanga", legt de minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet, uit.

Snelle toegang tot Brussel: 20 minuten winst!

Dit nieuwe station van Anderlecht maakt deel uit van de doelstelling om overstappen voor Brusselaars en mensen uit de rand te vergemakkelijken:  van de auto naar de trein, van de trein naar het openbaar vervoer, of de fiets. Hiermee is er een nieuwe belangrijke toegang tot het westen van Brussel voor een meer duurzame en efficiëntere mobiliteit. In slechts 5 minuten kunnen treingebruikers nu van Anderlecht naar Brussel-Zuid reizen, een winst van minstens 20 minuten ten opzichte van het huidige openbaar vervoersaanbod. 

Strategisch multimodaal knooppunt

Het nieuwe station van Anderlecht ligt vlakbij de belangrijke Campus Ceria (Coovi), het Erasmusziekenhuis, middelbare scholen en tal van warenhuizen en bedrijven. Dit station maakt deel uit van de versterking van het treinaanbod in en rond Brussel. Het is het 35ste station in het hart van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het 144ste station van dit sterke en efficiënte voorstadsnet dat momenteel meer dan 700 treinen per dag telt.

Hierdoor wordt een groenere, goedkopere en efficiëntere mobiliteit in heel Brussel mogelijk. Het station is ontworpen als een strategisch multimodaal knooppunt voor de Brusselse mobiliteit. Gelegen in de buurt van een afrit van de autosnelweg E19, de parkeergarage P&R Ceria-Coovi, de metrohalte Ceria en de bushaltes, is het een bevoorrechte toegangspoort tot het westen van Brussel met aansluiting op een sterk en handig openbaar vervoersnetwerk.

Spooraanbod versterken is prioriteit van de minister

"Brussel verandert. De inhuldiging van dit 35ste station in Brussel is een nieuwe stap in de veranderende mobiliteitsgewoontes. Ja, je kan makkelijk naar en in Brussel reizen met de trein, met het openbaar vervoer of met de fiets. Als minister van Mobiliteit is het mijn prioriteit om dit spooraanbod te versterken en te sensibiliseren om Brussel en de rand beter met elkaar te verbinden. Dit is nog maar het begin," zegt de minister van Mobiliteit.