02 apr 2013 13:53

150ste verjaardag van Henry van de Velde op 3 april

In het vooruitzicht van de tentoonstelling Henry van de Velde – Passie Functie Schoonheid, gewijd aan het werk van deze veelzijdige designer en architect, vanaf 13 september 2013, meldt het Jubelparkmuseum te zullen beschikken over het bureau dat hij in 1934-35 ontwierp voor de jonge koning Leopold III.

Behalve het bureaumeubel met opzetstukken en de bijhorende armstoel, zullen van dat interieur ook de tafel voor landkaarten en het vloerkleed worden geëxposeerd, evenals het schilderij De oprichting van het Gulden Vlies van Henri Leys uit 1862, waarvoor Van de Velde de nieuwe lijst tekende. Het is de eerste keer dat dit ensemble publiek wordt tentoongesteld.

Op de grote retrospectieve zal een chronologisch overzicht worden gebracht van de veelzijdige artistieke productie van de kunstenaar. Uitgebreider dan in het Neues Museum Weimar, waar de tentoonstelling dit voorjaar loopt, zullen in Brussel verschillende creaties worden toegevoegd. Daartoe behoren onder meer het bureauensemble van de koning, maar ook textiel, boekbanden en een vijftiental uitzonderlijke vazen van gedoubleerd kristal uitgevoerd door Val-Saint-Lambert. Met uitdrukkelijke steun van Henry van de Velde werden die vazen ontworpen door Léon Ledru en alle vertonen zij als versiering de typische art-nouveaulijn van Van de Velde.       

De tentoonstelling wordt georganiseerd naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de vermaarde Belg, die op 3 april 1863 werd geboren. In de marge zullen ook tal van andere tentoonstellingen en activiteiten worden opgezet. Meer daarover op de website van het Jubelparkmuseum: www.kmkg.be.

Henry van de Velde – Passie Functie Schoonheid

13 september 2013 – 12 januari  2014

Jubelparkmuseum

Jubelpark 10
B-1000 Brussel
www.kmkg.be - info@kmkg.be

Meer info voor journalisten

Bart Suys, hoofd Communicatie
+32 (0)2 741 73 00
b.suys@kmkg.be