23 mei 2013 13:54

Schrijvers van contouren - Tekenkunst in het Oude Egypte

Van 13 september 2013 tot 19 januari 2014 loopt in het Jubelparkmuseum in Brussel de tentoonstelling “Schrijvers van contouren - Tekenkunst in het Oude Egypte”. U zult er de geheimen van de tekenaars en schilders van het faraonische Egypte ontdekken. Deze tentoonstelling start samen met de grote retrospectieve gewijd aan het werk van Henry van de Velde.

In het Oude Egypte werden tekenaars en schilders “schrijvers van de contouren” genoemd. De Egyptische tekenkunst werd immers in de eerste plaats bepaald door lijnen die vormen en vlakken omgeven en zo omtrekken schetsen waarbinnen kleuren in al hun schakeringen tot schittering kunnen komen.

De tentoonstelling “Meesterschap in omtrek”, die eerst in het Musée du Louvre in Parijs wordt voorgesteld van april tot juli 2013, toont het belang aan van de tekenkunst in de faraonische beschaving. Ze handelt over de conventies, de technieken, de functies en de toepassingen en brengt de bezoeker in direct contact met de Egyptische kunstenaars, zowel aan de hand van de meest vrije en spontane creaties als van strenge officiële kunstwerken. Een hele rist vragen betreffende de “schrijvers van de contouren” worden behandeld: hoe en door wie werden ze gevormd, welke sociale positie namen ze in de maatschappij in, in welke mate waren ze ook literair en artistiek geschoold, hoe kunnen hun creativiteit en hun esthetisch aanvoelen worden omschreven? De tentoonstelling wil ook een diepgaande reflectie zijn over het begrip “kunst” in het Oude Egypte. Ze wil nagaan hoe wij zelf de Egyptische kunstwerken ervaren, welk schoonheidsideaal er aan ten grondslag ligt en hoe dat zich verhoudt tot de functie van de kunstwerken die de kunstenaars in de Nijlvallei hebben tot stand gebracht.

Deze rijke thematiek wordt verkend aan de hand van ongeveer 200 merkwaardige objecten, uitgeleend door musea van wereldformaat: geïllustreerde papyri en ostraca, wandschilderingen uit graven, stèles, beeldhouwwerken, onderdelen van het grafmeubilair, tekeninstrumenten enzovoort. Naast talrijke objecten uit het Louvre en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, geniet de tentoonstelling de medewerking van het Metropolitan Museum of Art (New York), het British Museum en het Petrie Museum (Londen), het Ashmolean Museum (Oxford), het Fitzwilliam Museum (Cambridge), het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden), het Medelhavsmuseet (Stockholm), het Kestner-Museum (Hannover), het Ägyptisches Museum (Berlijn), het Museo Egizio (Turijn), het Museo Egizio (Florence), het Musée Calvet (Avignon), het Musée des Beaux-Arts (Lyon), de Bibliothèque nationale de France (Parijs) et het Musée des Antiquités nationales (Saint-Germain-en-Laye).

De tentoonstelling gaat gepaard met de uitgave van een rijk geïllustreerde catalogus, waarin niet alleen stuk voor stuk de geëxposeerde objecten worden besproken, maar die ook een aantal uitvoerige essays over Egyptische tekenkunst bevat.

Praktische inlichtingen

Schrijvers van contouren - Tekenkunst in het Oude Egypte

13/09/2013 – 19/01/2014
Jubelparkmuseum
Jubelpark 10
B-1000 Brussel
www.kmkg.be – info@kmkg.be

Openingstijden

di-zo, 10:00 – 17:00 (de kassa sluit om 16:00)
Gesloten op maandag en 1/11, 11/11, 25/12 en 1/01

Toegangsprijzen

€ 8 - € 7 - € 3

Rondleidingen

Inlichtingen en reserveringen: +32 (0)2 741 72 15 – ecd@kmkg.be

Catalogus

L'art du contour - Le dessin dans l'Égypte ancienne (in het Frans)
Onder leiding van Guillemette Andreu-Lanoë
Louvre éditions / Somogy éditions d’art, 2013
€ 39
Al te koop in de Museumshop.
De Nederlandse vertaling wordt voorbereid.

Museumshop

+32 (0)2 741 73 62 - museumshop@kmkg.be

Restaurant / Cafetaria ‘Le Midi 50’

+32 (0)2 735 87 54 - restauration.nouvelle@skynet.be

Bereikbaarheid

trein : Brussel-Centraal (+ metro), Schuman
metro : Schuman
tram-bus : 22, 27, 61, 80, 81
ruime parkeergelegenheid voor auto’s en autocars

Meer informatie voor journalisten

Dit persdossier en de persfoto’s kunnen worden gedownload op de website van het Jubelparkmuseum:
http://www.kmkg-mrah.be/nl/pers

Michel Draguet, algemeen directeur a.i.

Guillemette Andreu-Lanoë, algemeen conservator, directeur van het departement Egyptische Oudheden, Musée du Louvre, commissaris van de tentoonstelling

Luc Delvaux, conservator van de Egyptische verzameling, commissaris van de tentoonstelling in Brussel

Bart Suys, hoofd Communicatie
+32 (0)2 741 73 00 - b.suys@kmkg.be

Word fan van het Jubelparkmuseum op Facebook