23 jun 2022 11:14

Duitsland kondigt alarmfase noodplan gas af, België voert maximaal uit naar buurlanden

Duitsland kondigt als eerste Europese land de tweede fase van hun nationale noodplan aardgas af. De eerste fase (Early Warning fase) had Duitsland al eind maart afgekondigd.  

Duitsland is in vergelijking met veel andere Europese landen erg afhankelijk van Russisch gas. Voor de oorlog kwam meer dan de helft van de Duitse gasimport uit Rusland. Voornamelijk via de Nord Stream 1-pijpleiding, een directe pijplijnverbinding tussen Rusland en Duitsland. Sinds enkele dagen wordt nog maar zo'n 40 procent van de normale hoeveelheid geleverd. 

Ons land werd vorig weekend (18-19/06) op de hoogte gebracht van deze mogelijkheid.  Ook over de plannen van Nederland, dat op maandag 20/06 de Early Warning fase afkondigde, werd België op voorhand verwittigd. Onze landen zijn in voortdurend overleg met de buurlanden en de impact op België wordt op de voet gevolgd.  

Bij elke wijzigende situatie wordt er een vast protocol gevolgd om de impact voor de bevoorrading voor ons land correct in te schatten. Zondagavond vond hierover reeds een overleg plaats tussen FLUXYS, de gasnetbeheerder en AD Energie en het kabinet van minister Van der Straeten. De Administratie Energie heeft veelvuldig overleg gehad met BENELUX-tegenhangers, en heeft maandag deelgenomen aan een vergadering met Europese tegenhangers. 

Uit de analyse blijkt, zowel na de early warning van Nederland als de alarm fase voor Duitsland, dat de gasbevoorrading in België nog steeds gewaarborgd is. Er zijn op dit moment geen elementen om in ons land een Early Warning af te kondigen. België heeft twee grote voordelen. Enerzijds is er amper Russisch gas in ons Belgische pijpleidingnetwerk en anderzijds hebben we met de haven van Zeebrugge en ook Duinkerke (Noord-Frankrijk) een belangrijke toegangspoort.  

Ons land is het Europese kruispunt voor gas als invoer- en doorvoerhub. België voert vandaag op maximumcapaciteit hoog calorisch gas uit naar Duitsland aan daggemiddelden van 750 GWh/d. Naar Nederland voert België op dit moment 433 GWh/d hoog calorisch gas uit. Het hoog calorisch gasverbruik in België ligt momenteel rond 325 GWh/d. België voert met andere woorden tot 3.5 keer het eigen verbruik uit naar Duitsland en Nederland en dat op maximumcapaciteit.  Het verbruik van gas gaat in ons land op jaarbasis 53.5% naar onze gezinnen en KMO’s, 24,5% naar industrie en 22% naar elektriciteitsproductie. 

Het is niet omdat België geen ‘early warning’ moet afkondigen dat de situatie niet ernstig is. Het risico dat de prijzen nog stijgen en hoog blijven is reëel. België speelt met de gasterminals in Zeebrugge en Duinkerke een cruciale rol als doorvoerland. Via interconnecties voert ons land op maximale capaciteit uit en onze buurlanden kunnen hierop blijven rekenen. De situatie wordt dagelijks opgevolgd en geëvalueerd. 

Energie wordt ingezet als wapen en in het licht van de energieoorlog is het des te belangrijk om op alle scenario's voorbereid te zijn. Het is dus van essentieel belang om zich op alle fronten voor te bereiden samen met onze buurlanden.