24 apr 2012 16:32

GOAAAL! Een eeuw Belgisch voetbal in het Algemeen Rijksarchief

Sinds 2009 bewaart het Algemeen Rijksarchief het archief van de Belgische Voetbalbond. Tot zaterdag 29 september brengt de tentoonstelling GOAAAL! een kleurrijke impressie van dit archief.

Terwijl de Rode Duivels zich intens aan het voorbereiden zijn op de kwalificatieronde van de Wereldbeker 2014 in Brazilië, zet het Algemeen Rijksarchief met deze tentoonstelling een andere belangrijke gebeurtenis in voetballand in de kijker: in 2009 schonk de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) bijna 400 strekkende meter historisch archief aan het Rijksarchief.

Nog voordat de inventarisatie rond is en het archief toegankelijk wordt voor elke voetballiefhebber en historicus biedt de tentoonstelling GOAAAL! Een eeuw Belgisch voetbal al een voorsmaakje van dit schitterend archief.

Het archief van de Belgische voetbalbond bevat onder meer clubdossiers en juridische stukken, maar ook duizenden foto’s, honderden affiches evenals het door de KBVB zelf uitgegeven tijdschrift Sportleven.

De tentoonstelling GOAAAL! illustreert de maatschappelijke aspecten van de voetbalsport aan de hand van vier centrale thema’s: emotie, passie, spel en sfeer, samenhorigheid en rivaliteit, symboliek en ideologie, geld en macht. Maar voetbal overstijgt ook de maatschappelijke realiteit. Voetbal doet dromen, van trofeeën en overwinningen, van helden. Een eeuw Belgisch voetbal heeft heel wat levende legendes en vergeten helden voortgebracht.

Originele sleuteldocumenten uit de geschiedenis van de KBVB wisselen af met fotomontages en tekstpanelen. De bezoeker kan z’n voetbalkennis testen met enkele quizjes. Ter illustratie van de rijke clubgeschiedenis van het Belgisch voetbal worden ook heel wat objecten uit privécollecties getoond.

De tentoonstelling “GOAAAL! Een eeuw Belgisch voetbal” vindt plaats in de tentoonstellingsruimte van het Algemeen Rijksarchief (naast de inkomhal), Ruisbroekstraat 2, 1000 Brussel, tot zaterdag 29 september 2012.

Openingsuren: zie www.arch.be. Gratis toegang.

Geleide bezoeken worden georganiseerd op aanvraag via 02 513 76 80 of communicat@arch.be (65€ per groep/uur). De catalogus kan gratis worden gedownload op www.arch.be en is ter plaatse te koop aan € 3,5.

Ontdek ook de gelijknamige virtuele tentoonstelling met honderd foto's van de Rode Duivels, met affiches en opmerkelijke documenten op http://goaaal.arch.be.