01 aug 2014 19:56

Het Rijksarchief lanceert e-books

Elk jaar opnieuw geeft het Rijksarchief een 100-tal publicaties uit. Eén doel staat daarbij voorop: archiefonderzoek vergemakkelijken, of het nu over gidsen, inventarissen, institutionele of archivistische werken gaat. Tot op heden werden deze publicaties in papieren vorm verkocht in de verschillende rijksarchieven. Recente inventarissen werden daarnaast in pdf-vorm online aangeboden. Nieuw is dat het Rijksarchief vanaf nu op www.arch.be/ebookshop een selectie van zijn publicaties ook als e-book aanbiedt aan studenten, onderzoekers, genealogen, etc.

De e-books zijn na online betaling onmiddellijk te downloaden, waarbij de prijzen bewust zeer democratisch werden gehouden. Enkele van de eerste beschikbare e-books zijn een herwerkte versie van het Archievenoverzicht betreffende de Eerste Wereldoorlog in België, het Archievenoverzicht van het Rijksarchief te Luik en een Archiefgids over de Grote Raad van Mechelen (1445-1797).

Digitale uitgaven maken een snelle en wereldwijde verspreiding van de wetenschappelijke publicaties van het Rijksarchief mogelijk. Dankzij e-books kan het Rijksarchief bovendien een tweede leven geven aan oudere publicaties die het niet meer in voorraad heeft en waarvan een herdruk economisch niet haalbaar is, maar die nog wel gegeerd zijn bij onderzoekers.

E-books bieden een optimaal leescomfort en bieden het voordeel duizenden bladzijden bij de hand te hebben op tablet of laptop. Voor referentiewerken zoals archiefgidsen, vaak zeer volumineuze publicaties, zijn opties zoals Full-text Search, het gebruik van bladwijzers, het toevoegen van opmerkingen, het opstellen van een eigen inhoudstafel, … een enorme troef.

Op www.arch.be/ebookshop wordt naar aanleiding van 100 jaar Eerste Wereldoorlog ook de reeks ‘Studies over de Eerste Wereldoorlog’ (gestart in 2001) aangeboden, in pdf-vorm.

De lijst met e-books is beschikbaar op www.arch.be/ebookshop