31 aug 2015 15:15

Ketenoverleg: Een historisch akkoord met onmiddellijke positieve gevolgen, maar ook maatregelen op lange termijn

Willy Borsus, federaal minister van Landbouw, verheugt zich over het akkoord dat vandaag bereikt werd in de onderhandeling van het ketenoverleg. De betrokken actoren in de crisis die de landbouwsector treft (en dan vooral de producenten van melk en varkensvlees) komen immers al weken samen om oplossingen te zoeken.

Willy Borsus zei het volgende: “Het akkoord dat vandaag wordt voorgesteld, is historisch omdat het een onmiddellijke impact heeft op korte termijn, met een opwaardering van de melkprijs, maar het bevat ook elementen op lange termijn, wat absoluut noodzakelijk was.”

 

De federale minister wil de nadruk leggen op de inspanningen van Comeos, Fevia en het uitgebreide Agrofront (Boerenbond, ABS, FWA, MIG en Fugea).

 

Het klopt dat dit akkoord maar één van de antwoorden is op de crisis, maar de minister blijft verder werken aan andere aspecten, met name aan een overleg met de banksector, net als aan de voorbereiding van de buitengewone Raad van de Europese Ministers van Landbouw van nu 7 september, samen met zijn collega’s van de gewesten.

 

“Ik wil de burgers bedanken. Sinds enkele maanden zien we de solidariteit van het grote publiek met de landbouwers en een instemming met het principe van een gezonde vergoeding voor de landbouw. Met dit akkoord zal de prijs voor een karton melk in de winkel stijgen voor de consument. Ik wil hen nu al bedanken voor deze inspanning waar alle Belgen akkoord mee gaan om onze landbouwers onder goede voorwaarden te laten werken,” voegde Willy Borsus er nog aan toe.