05 okt 2012 16:30

Livia, vrouw van keizer Augustus, keert terug naar het Jubelparkmuseum

Het Jubelparkmuseum is blij te kunnen meedelen dat de stenen kop van Livia, de echtgenote van de Romeinse keizer Augustus, weer in het museum zal te zien zijn. Hij wordt er maandag 8 oktober om 11 uur aan de pers voorgesteld.

De levensgrote portretkop van marmer werd in 1976 gestolen en werd nooit teruggevonden, tot hij dit jaar te koop werd aangeboden via een Duits veilinghuis. Dankzij de alerte houding van de staf van de Antikensammlung in Berlijn werd contact opgenomen met conservator Cécile Evers van het Jubelparkmuseum, die bevestigde dat het wel degelijk om het ontvreemde kunstwerk ging. Met medewerking van de juridische dienst van Belspo en de Belgische en Duitse politie kon de zaak snel worden geregeld. De eigenaar werd schadeloos gesteld voor een bedrag van € 25.000, wat een fractie van de reële waarde is. Michel Draguet, algemeen directeur van de instelling, benadrukt dat het gerecupereerde werk weer luister zal bijzetten aan de belangrijke verzameling Romeinse antikwiteiten. 

Het hoofd van Livia is voorzien van een diadeem en de sculptuur vertoont nog altijd sporen van polychromie, wat uiterst zeldzaam is. Ook de perfecte toestand met intacte neus is uitzonderlijk. De sculptuur werd waarschijnlijk gemaakt aan het begin van de eerste eeuw, mogelijk onder het keizerschap van Livia’s zoon Tiberius. Het gaat zonder meer om een topwerk wegens de grote artistieke kwaliteit en de belangrijke historische rol die de geportretteerde speelde.

Journalisten, fotografen en cameramen worden uitgenodigd het stuk te komen bekijken op het ogenblik dat het wordt uitgepakt. Verdere toelichting zal ter plaatse worden gegeven.

Wanneer?
Maandag 8 oktober 2012 om 11 uur

Waar?
Jubelparkmuseum
Verzameling Rome
Jubelpark 10
B-1000 Brussel

www.kmkg-mrah.be

A.u.b per kerende: d.perin@kmkg.be - +32 (0)2 741 72 68