10 dec 2020 14:11

Minister De Sutter maakt het mogelijk voor ambtenaren om vrijwilligerswerk uit te voeren in sectoren die lijden onder de COVID-pandemie

Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter heeft een KB uitgewerkt waarbij alle ambtenaren die door de COVID-crisis minder werk hebben, zich als vrijwilliger kunnen aanmelden om mee de zorg te ontlasten, of andere sectoren die zwaar lijden onder de pandemie, zoals bijvoorbeeld het onderwijs of kinderopvang. De minister wil er meteen ook een oproep aan koppelen: “Alle ambtenaren van wie de dienst door de crisis minder werk heeft, mogen zich van nu af aan aanbieden als vrijwilliger, zonder loon te verliezen. Zo kunnen zij mee hun schouders zetten in het overeind houden van onze samenleving in deze zware tijden.”

Door de coronacrisis zijn er ook een aantal ambtenaren tijdelijk werkloos geworden, anderen hebben geen volledig gevuld uurrooster meer en zijn gedeeltelijk werkloos. Als ambtenaren zich geroepen voelen om mee te gaan helpen als vrijwilliger in sectoren die zwaar getroffen worden door de pandemie, dan kunnen ze - in overleg met hun diensthoofd -, aanspraak maken op dienstvrijstelling. Dat kan gaan van enkele uren tot een volledig werkweek en dit tot eind maart. Als de COVID-crisis blijft aanslepen, kan die datum verlengd worden.
 
Eerder gold er al een gelijkaardige maatregel voor artsen en verplegend personeel, werkzaam in de federale overheidsdiensten. Deze maatregel wordt nu uitgebreid voor alle federale ambtenaren en dit tot minstens eind maart. Als de crisis blijft aanslepen, dan kan de termijn verlengd worden. Ambtenaren die zich willen inzetten als vrijwilliger, kunnen zich aanmelden via Selor.