29 apr 2016 10:06

Runderen geblokkeerd aan de Turkse grens: de situatie is opgelost

De minister werd ervan op de hoogte gebracht dat 70 runderen om administratieve redenen geblokkeerd waren aan de Turkse grens onder totaal onaanvaardbare omstandigheden. Dankzij de contacten die hij genomen heeft , evenals deze die onder andere het FAVV heeft gehad met de Turkse sanitaire autoriteiten, werd de situatie opgelost. Eén van de dieren heeft het niet overleefd, maar de anderen worden nu gehuisvest onder goede omstandigheden, in afwachting van een definitieve bestemming. Het is aan de lokale sanitaire autoriteiten om daar een beslissing over te nemen.

Willy BORSUS, minister van Landbouw, betreurt deze niet te rechtvaardigen situatie en vindt dat de zaken sneller gedeblokkeerd hadden kunnen worden als de operator (die verantwoordelijk is voor het dierenwelzijn) sneller zijn verantwoordelijkheid had genomen.

 

Ter herinnering, meer dan 1000 runderen hebben Turkije al bereikt in goede omstandigheden in het kader van de opheffing van de sanitaire barrières voor de export naar dit land.

“Uiteraard moet alle vervoer van dieren plaatsvinden in omstandigheden die het dierenwelzijn  respecteren” verduidelijkte de minister.