16 apr 2013 16:17

België en China ondertekenen protocol inzake uitvoer levende paarden

Sabine Laruelle, federaal minister van Landbouw, is blij met de ondertekening van het protocol met alle sanitaire voorwaarden die de uitvoer van levende paarden naar China mogelijk maakt. Vandaag, 16 april, hebben Patrick Nijs, Belgisch ambassadeur in Peking, en de heer PU Changcheng, Chinees vice-minister en bevoegd voor de AQSIQ (General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine of the People´s Republic of China) het protocol ondertekend.


Minister Laruelle : “Mede dankzij de vele inspanningen in samenwerking met het FAVV sinds 2009 breiden we met dit nieuwe protocol ons uitvoerpotentieel naar de Volksrepubliek China opnieuw aanzienlijk uit. Met de ondertekening van de protocollen wat betreft varkensvlees in april 2009, peren in oktober 2010, rundersperma in mei 2012 en nu levende paarden, geven wij Belgische producten van hoogstaande kwaliteit een bevoorrechte positie in de internationale handel.”


Dit protocol is voor minister Laruelle het resultaat van meerdere contacten met de Chinese autoriteiten om de sanitaire en genetische kwaliteit van onze paarden te promoten. De Belgische paardensector, vertegenwoordigd door de Belgische Confederatie van het Paard (CBC-BCP), heeft altijd nauw samengewerkt met het voedselagentschap voor de realisatie van dit protocol. Voor de paardensector betekent dit protocol een belangrijke stap in de uitbreiding van hun uitvoerpotentieel van levende paarden.


Tijdens de onderhandelingen, kon het FAVV rekenen op de uitstekende samenwerking met de vertegenwoordigers van de federale overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken in China.


Minister Laruelle hoopt ten slotte dat er snel uitsluitsel komt voor meerdere protocollen over bijvoorbeeld hommels en varkensgelatine zodat onze bedrijven hun uitvoermogelijkheden nog verder kunnen uitbreiden.