23 nov 2012 12:04

Caroline Hittelet is de nieuwe WOW-ambtenaar

Brussel, 23 november 2012 - In oktober 2012 startte Selor de zoektocht naar de nieuwe WOW-ambtenaar. Onder nieuwe WOW-ambtenaar begrijpt Selor een ambtenaar die de principes van ‘New Way Of Working’ toepast: resultaat-, organisatie- en netwerkgericht werken. 429 ambtenaren stelden zich kandidaat voor deze wedstrijd. Na enkele selectieproeven kon het grote publiek via Facebook stemmen op één van de 10 finalisten. Caroline Hittelet, projectleidster bij het OFO (Opleidingsinstituut van de Federale Overheid), won en kreeg de titel en de bijhorende prijs vandaag op haar werkplek overhandigd door Hendrik Bogaert, Staatssecretaris van Ambtenarenzaken.

83% van de federale ambtenaren vond het een goede beslissing om bij de federale overheid te komen werken

Marc Van Hemelrijck, afgevaardigd bestuurder van Selor: “Met deze wedstrijd willen we de ambtenaren anno 2012 op een positieve manier in beeld brengen. Uit het onderzoek dat Selor eerder dit jaar liet uitvoeren bleek namelijk dat 83% van de federale ambtenaren het een goede beslissing vond om voor de federale overheid te kiezen. 8 op 10 federale ambtenaren zijn tevreden over hun actuele job en zelfs 9 op 10 zijn bereid om ‘de extra mijl te gaan’.”

New Way Of Working

Deze positieve cijfers duiden aan dat ambtenaren zich betrokken voelen in hun job en passen in de filosofie van ‘New Way Of Working’. WOW speelt in op betrokkenheid, resultaatsgerichtheid en netwerkgerichtheid, waarbij het minder belangrijk wordt waar en wanneer je je taken uitvoert, maar waarbij de nadruk ligt op het engagement en de verantwoordelijkheid van de medewerker om zijn taken tot een goed einde te brengen.

De wedstrijd is ook een soort van vervolg op de verkiezing van de hipste ambtenaar van vorig jaar. In april 2011 zocht en vond het Radio 1-programma Peeters en Pichal de hipste ambtenaar: Sara Jane Deputter van de FOD Economie. Nu werd het tijd voor een opvolger. Om het iets breder te trekken dan hip werd voor WOW gekozen, maar de WOW staat ook voor het Wauw-effect: een toffe, trendy netwerker die zich volop engageert en eerlijk zichzelf blijft.

Caroline Hittelet is de nieuwe WOW-ambtenaar

Na een online stemming kreeg Caroline Hittelet, die in Gent woont, de meeste stemmen. Zij mag zich een jaar lang WOW-ambtenaar noemen en wint bovendien een tablet en een smartphone. Momenteel werkt Caroline bij het Opleidingsinstituut van de Federale Overheid (OFO) als projectleider. In een verder verleden werkte ze nog bij Hudson in Gent. Caroline is Franstalig maar perfect tweetalig.

Caroline Hittelet is blij met haar titel: “Ik doe mijn job als opleidingsbeheerder met heel veel plezier en toewijding. De sociale media gebruik ik dagelijks, ook het intranet en ons netwerk zijn voor mij belangrijke instrumenten. Zonder de vele informele contacten met collega’s te vergeten. Zo stel ik elke dag opnieuw vast dat ambtenaren wel degelijk dynamische mensen zijn, vol enthousiasme om - samen - onze doelen te bereiken. Als moeder van 2 jonge kinderen probeer ik ook een evenwicht te vinden tussen mijn werk en privé, die me beiden na aan het hart liggen. De redding hier ligt in het telewerken: het helpt me om me goed te voelen in beide rollen en deze efficiënt uit te voeren.”

Staatssecretaris voor ambtenarenzaken moedigt dit initiatief aan

Hendrik Bogaert, de staatssecretaris voor Ambtenarenzaken steunt dit initiatief : “De verkiezing van de WOW-ambtenaar zet één ambtenaar in de bloemetjes omwille van de resultaatsgerichte, moderne manier van werken. Ik feliciteer dan ook oprecht winnares Caroline Hittlelet. Maar voor mij is deze wedstrijd een signaal naar alle federale ambtenaren. Uit onderzoek blijkt duidelijk dat de ambtenaren vandaag zeer gemotiveerd zijn en bereid om extra inspanningen te leveren om resultaten te boeken. De principes van New Way of Working, met name resultaatsgericht, netwerkgericht en organisatiegericht werken, worden bij steeds meer overheidsdiensten en door steeds meer ambtenaren toegepast. Een tendens die ik toejuich. Bovendien zullen in deze periode van economische crisis efficiëntie, flexibiliteit en resultaatsgerichtheid begrippen worden die in de toekomst nog veel belangrijker worden om het werken binnen de overheid te typeren.”

Prijs van de Jury voor Carine Spaens

De jury reikte ook een prijs uit aan hun favoriet, Carine Spaens. Zij werd gekozen omwille van de sterke case die ze aan de jury voorstelde. Ze werkt bij de FOD Binnenlandse Zaken en wil aantonen dat je niet noodzakelijk jong moet zijn om modern of hip te zijn. Zelf is ze al jarenlang actief bezig met sociale media en ze geeft geregeld trainingen aan jong en oud rond het gebruik van deze tools.

Het verloop van de wedstrijd: van 429 kandidaten naar 1 nieuwe WOW-ambtenaar

Zo’n 429 geïnteresseerden schreven zich in voor de wedstrijd, die in oktober 2012 van start ging. Na hun inschrijving moesten deze ambtenaren een online game spelen om aan te tonen of zij de principes van 'New Way of Working' toepassen in hun job. Selor ging na hoe resultaatgericht, organisatiegericht en netwerkgericht de kandidaten werken. De 25 beste kandidaten werden gescreend door een vijfkoppige jury. Hier legden zij een case voor van een niet WOW-situatie binnen de overheid en hoe zij deze case willen ombuigen naar een WOW-situatie. De jury was aangenaam verrast door de kwaliteit van de kandidaten en koos de 10 finalisten. Op de Facebook-pagina van Selor kon het publiek stemmen op hun favoriete finalist.

Wie zelf wil testen of hij of zij ‘New Way of Working Skills’ heeft, kan zelf het online game spelen: http://www.selor.be/nl/test-of-jij-de-new-way-of-working-skills-hebt-speel-onze-game

Informatie voor de pers

Een uitgebreid profiel van Caroline is beschikbaar op
http://www.selor.be/nl/wow-finaliste-in-de-kijker-caroline-hittelet