21 jun 2012 17:30

Chinese markt opent officieel haar deuren voor Belgisch varkensvlees

Sabine Laruelle, minister van Middenstand, KMO’s, Zelfstandigen en Landbouw is blij met de officiële opening van de Chinese markt voor uitvoer van Belgisch varkensvlees.

Sabine Laruelle, minister van Middenstand, KMO’s, Zelfstandigen en Landbouw is blij met de officiële opening van de Chinese markt voor uitvoer van Belgisch varkensvlees.

Naast het tekenen van het protocol voor de uitvoer van hommels tussen België en China afgelopen week, heeft een brief van de Chinese autoriteiten ook toestemming gegeven aan 5 Belgische bedrijven om varkensvlees uit te voeren. Vice-minister Pu Changcheng gaf hierbij zijn akkoord aan Belgisch minister voor Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Minister Laruelle streeft ernaar dat in de nabije toekomst alle Belgische bedrijven van de betrokken sectoren naar China kunnen uitvoeren.

In de loop van april werden de sanitaire certificaten bekrachtigd en werden de monsters verdeeld.

Deze brief beklinkt dus de officiële opening van de Chinese markt voor 5 Belgische ondernemingen, 3 jaar na het tekenen van het protocol.

Ter herinnering, België heeft al de volgende exportprotocollen mogelijk gemaakt:

  • Op 2 mei 2012 hebben minister Laruelle en de heer Liu Pingjun, Chinees vice-minister verantwoordelijk voor AQSIQ (General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine of the People’s Republic of China) het protocol ondertekend met daarin de sanitaire voorwaarden voor de export van diepgevroren rundersperma naar China.
  • In oktober 2010, het protocol met betrekking tot Belgische peren
  • In april 2009, het protocol met betrekking tot varkensvlees

Minister Laruelle hoopt ook dat er snel uitsluitsel komt van het protocol die in het bijzonder de uitvoer van levende paarden mogelijk maakt.

Minister Sabine Laruelle: “Om meer protocollen van dit type te kunnen afsluiten en op die manier onze ondernemingen in staat te stellen hun uitvoermogelijkheden te benadrukken, werken het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) en ik samen aan de hervorming van de directie Internationale Relaties van het Agentschap. Een overheidsorgaan zoals het FAVV moet een meerwaarde zijn voor onze bedrijven, die dergelijke uitvoermogelijkheden aanmoedigt en ondersteunt.”