24 jan 2023 16:02

Minister van Zelfstandigen en Kmo's David Clarinval installeert de HRZKMO voor de periode 2023-2028

Op dinsdag 24 januari 2023 ging de minister over tot de installatie van de nieuwe sessie van de HRZKMO, de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO's, een federaal adviesorgaan.

De leden van de Hoge Raad zijn vertegenwoordigers van de beroeps- en interprofessionele organisaties die zijn erkend op basis van een aanzienlijk aantal leden die de beroepssectoren vertegenwoordigen. De inschrijvingsperiode voor beroeps- en interprofessionele federaties die geaccrediteerd willen worden en dus willen zitten in de HRZKMO liep van 1 januari 2022 tot 1 maart 2022. De nieuwe zittijd komt loopt van 2023 tot en met 2028. 

In totaal zijn 172 beroepsorganisaties en 6 interprofessionele organisaties erkend.

De Algemene vergadering van 60 leden (30 leden van de sectorcommissies en 30 van de interprofessionele organisaties) houdt vandaag haar eerste vergadering na de vernieuwing. Tijdens deze bijeenkomst ging de minister over tot de installatie van het voorzitterschap en het bureau.

De Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO's is een federaal adviesorgaan. Het heeft een drievoudige juridische opdracht: raadpleging, advies en vertegenwoordiging.

De HRZKMO heeft zich in het verleden een belangrijke steun voor zelfstandigen en kmo’s getoond, met name door de adviezen die zij heeft uitgebracht in het kader van de acties en het beleid ten gunste van zelfstandigen en kmo’s binnen de regering.

David Clarinval : "Het is voor mij belangrijk en in het belang van ons economisch en sociaal welzijn om de vertegenwoordigers van de zelfstandigen en de kmo's een stem te geven via de adviezen van de HRZKMO. Ze zijn de motor van onze economie en ik zal aan hun zijde blijven staan, naar hen luisteren en maatregelen ontwikkelen die aan hun concrete behoeften beantwoorden.